Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Varuboden planerar affärskomplex och kallmack på och vid Teboiltomten i Hangö

Från 2017
Uppdaterad 28.03.2017 06:54.
Hangös järnvägs- och busstation.
Bildtext Det område Varuboden-Osla nu är intresserat av löper från Teboilmacken in i parken framför Hangös buss- och järnvägsstation.
Bild: Yle/Petra Thilman

Hangö stad äger den så kallade Teboiltomten i hörnet av Esplanaden och Halmstadsgatan i Hangö. Teboil vill inte förlänga hyresavtalet för tomten, men istället vill handelslaget Varuboden-Osla köpa tomten med parken invid och slå på stortrumman.

Varuboden-Osla ansöker nu om planeringsreservering för Teboiltomten samt för en del av tomten invid. På tomten invid finns det i dag en park. Mellan parken och Teboiltomten löper ändan av Långgatan från Esplanaden mot buss- och tågstationen.

Då man kombinerar Teboiltomten, gatan och en del av parken blir det ett område på totalt cirka 9 000 kvadratmeter. Varuboden-Osla ansöker nu förutom om en planeringsreservering också om att området detaljplaneras.

Flera affärer

Målet är att bygga en enhetlig affärstomt med parkeringsplatser, affärslokaler och en kallmack, säger utvecklingsdirektör Jukka Pöyhönen vid Varuboden-Osla.

Han säger till Yle Västnyland att Varuboden vill bygga en affär i storleksklass med en S-market. Han säger också att han inte kommenterar vad som ska hända med S-market som ligger i Hangö centrum.

Vy från Hangö vattentorn mot järnvägsbron i Hangö.
Bildtext Det finns en S-market inne Hangö centrum, men vad som händer med den säger handelslaget inte.
Bild: Yle/Petra Thilman

Förutom en större affär kommer det också att finnas plats för mindre affärer, säger Pöyhönen.

- Det har funnits ett visst intresse av sådant. Det handlar om affärer som saknas i Hangö, där det inte finns konkurrens eller sådana affärer som nu har dåliga platser, säger han.

Vilka mindre affärer det kunde röra sig om säger han sig inte veta just nu, men nämner apotek och små klädaffärer som möjliga exempel.

Byggnaden skulle vara i en våning, men det kan komma så kallade tekniska rum ovanpå första våningen.

På området skulle det också komma tiotals parkeringsplatser och en kallmack.

Personalen i marketen skulle ansvara för kallmacken.

Betydande investering

Hur stor investering det rör sig om är svårt att bedöma just nu, säger Pöyhönen.

- Det beror på jordmånen och andra faktorer, men det rör sig om investeringar på några miljoner, säger han.

Till en början är planen att hyra tomten, men på sikt vill företaget köpa tomten.

Varuboden-Oslas styrelse har redan gett grönt ljus åt planerna, men det är inte klart vem som ska utföra bygget.

Handelslaget planerar att kunna börja bygga så fort planen för området är klar eftersom man gör upp ritningarna för bygget samtidigt som området planeras.

Själva bygget kommer att ta ett år i anspråk, säger Pöyhönen. Han vill ändå inte säga när han tror en byggstart kunde bli möjlig.

Stadsstyrelsen i Hangö behandlar ansökan på måndag 27.3.

Förslaget är att styrelsen godkänner ansökan om planeringsreservering, men så att villkoren för överlåtelse av tomten bestäms i ett markanvändningsavtal.

I förslaget sägs också att styrelsen ska uppmana miljönämnden att vidta åtgärder för att anhängiggöra en ändring av detaljplanen.

Stadsstyrelsen i Hangö godkände förslaget efter omröstning (7-2) på måndagen (27.3). Eero Koli (C) föreslog att förslaget inte godkänns före Teboils hyreskontrakt har gått ut den 30.6.2019. Aila Pääkkö (SDP) stödde Kolis förslag men de andra sju ledamöterna röstade för beredningens förslag.

Diskussion om artikeln