Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rykten om "självmordsspelet" Blue Whale oroar unga och föräldrar

Från 2017
Pojke sitter med telefon på trappa.
Bildtext "Självmordsspelet" Blue Whale sprider sig huvudsakligen via sociala medier.
Bild: Gaelle Marcel/Unsplasch

Rykten om det så kallade "självmordsspelet" Blue Whale sprider sig på internet och nådde Finland för några veckor sedan. Spelet uppmanar till självdestruktiva handlingar och väcker oro bland ungdomar och föräldrar.

Enligt polisen är detta ett fenomen som bör tas på allvar.

Ungdomarna Arttu, 16 år, Jemina, 14 år och Ella, 14 år om Blue Whale, pratar om det så kallade "självmordsspelet" som nu har påträffats i Finland:

- Det är onödigt och absurt spel, som får människor att göra hemska saker åt sig själva.

- Det fick min kompis att skära upp sina handleder.

- Speciellt med tanke på dem som redan lider av depression och sedan skadar sig själva på grund av ett spel, så är det ju hemskt.

Spekulationer om en eventuell koppling mellan "spelet" och ett ökat antal självmord bland ungdomar har cirkulerat i medierna. Något sådant samband har ändå inte konstaterats, skriver bland annat Tivi och Snopes.

Ett spel om liv och död

Blue Whale härstammar antagligen från Ryssland och har blivit ett världsomfattande fenomen, huvudsakligen genom spridning via sociala medier.

Blue Whale är ett utmaningsspel, där deltagaren ska klara av olika uppgifter under 50 dagars tid. Det kan till exempel handla om att skära sig, se på råa skräckfilmer, hoppa ner från en byggnad eller att lägga sig mitt på en bilväg.

Om deltagaren klarar sig ända till slutet är den sista utmaningen att försöka ta livet av sig själv.

Det gäller att vara lyhörd och intressera sig för vad som försiggår i de ungas värld.

― Christian Wentzel, Aseman Lapset

Blue Whale fungerar genom grupper på sociala medier, där medlemmarna dagligen mottar nya utmaningar. Det handlar alltså inte om ett datorspel eller en mobilapplikation som går att ladda ned, skriver Nationella audiovisuella institutet Kavi i ett gemensamt pressmeddelande med Mannerheims barnskyddsförbund och Rädda Barnen rf.

Organisationerna manar gemensamt till lugn både i medier och bland föräldrar, i förhållande till rapporteringen om Blue Whale och liknande internetfenomen som kan skrämma barn och unga.

Polisen följer med vad som pågår

Förra veckan varnade polisinrättningen i Östra Nyland om det så kallade spelet på sin Facebooksida, och uppmanade föräldrarna att vara på sin vakt. Informationen sändes också ut i skolornas Wilmasystem.

Enligt kriminalkommissarie Santeri Sivonen har endast ett konkret fall som gäller spelet uppgetts åt polisen. Det var från en grundskola i Vanda, där information om spelet förorsakat ångest bland elever.

Det är ändå oklart ifall någon faktiskt har deltagit i Blue Whale-utmaningar i Finland. Polisen har i alla fall inte kännedom om något sådant.

Vi försöker så långt som möjligt minimera skadorna som Blue Whale kan tänkas förorsaka.

― Kriminalkommissarie Santeri Sivonen

Sivonen poängterar att polisen är medveten om situationen och tar till åtgärder vid behov. Enligt honom är det ett fenomen som bör tas på allvar, trots att det ännu är nytt i Finland och dess existens fortfarande är oklar.

- För tillfället följer vi med vad som pågår. Det viktiga är att folk ska kunna känna sig trygga, och vi försöker så långt som möjligt minimera skadorna som det här kan tänkas förorsaka, säger Sivonen.

"Lyssna på de unga"

Christian Wentzel, verksamhetsledare för Aseman Lapset, tycker att dialogen mellan föräldrar och ungdomar nu spelar en allt större roll.

christian wentzel, verksamhetsledare på stationens barn, 2015
Bildtext Det är viktigt att vuxna har koll på vad som sker i de ungas värld, tycker Christian Wentzel.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Många unga kommer i dag i kontakt med en hel del tjafs som finns på nätet. Det är viktigt att vuxna, både föräldrar och de som jobbar med unga, är medvetna om vad som finns därute, på internet och sociala medier. Det gäller att vara lyhörd och intressera sig för vad som försiggår i de ungas värld, säger Wentzel.

Diskussion om artikeln