Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump drar tillbaka sjukvårdsreform

Från 2017
Uppdaterad 24.03.2017 22:18.
USA:s president Donald Trump
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s president Donald Trump har bett representanthusets talman Paul Ryan att dra tillbaka förslaget till sjukvårdsreform, rapporterar flera amerikanska medier. Trumps förslag, The American Health Care Act, har inte ett tillräckligt stort understöd bland republikanerna.

Enligt en del källor var det Trump som bad Ryan att dra tillbaka förslaget, medan andra hävdar att beslutet var Ryans.

Enligt den ursprungliga tidtabellen skulle representanthuset rösta om reformen redan på torsdagen, men det sköts upp på grund av ett för svagt stöd i de egna leden.

Trump meddelade på torsdagen att omröstningen måste hållas på fredag oberoende av resultatet – annars tänker han släppa planerna på en vårdreform. På så sätt ville man med hot om att Obamacare får stå orört pressa de återstående republikanska motståndarna att rösta för förslaget.

Vita huset meddelar att Donald Trump kommenterar sjukvårdsreformen under fredagseftermiddagen lokal tid.

Trumps förslag skulle behöva godkännas av 215 av representanthusets nuvarande 430 ledamöter för att klubbas igenom. Republikanerna har 237 platser, men de som stöder förslaget räckte fortfarande inte till under fredagen.

De kritiska bland republikanerna anser å ena sidan att förslaget skär ner för mycket i vårdservicen för låginkomsttagare, å andra sidan att modellen fortfarande är för dyr.

Diskussion om artikeln