Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Partikamrater svek Trump i kampen om sjukvårdsreformen

Från 2017
Uppdaterad 25.03.2017 14:56.
USA:s president Donald Trump
Bild: AFP / Lehtikuva

Donald Trump lyckades inte ena republikanerna bakom den nya sjukvårdslagen. Det väcker frågor om USA:s president är så bra på att förhandla som han påstår. Demokraterna däremot njuter av segerns sötma.

- Det här är ganska spännande för oss. I går firade vi årsdag, i dag seger för Obamacare, och viktigare än det, för det amerikanska folket, sade demokraternas ledare i representanthuset, Nancy Pelosi.

Dagen efter den amerikanska sjukvårdsreformen Obamacares sjuårsdag kunde nämligen hon och de andra demokraterna i representanthuset gotta sig åt en storseger i kampen om sjukvårdslagen.

Obamacare fortfarande i kraft

Republikanerna tvingades på fredagen dra tillbaka sitt förslag på ny sjukvårdslag, eftersom det blev klart att lagen inte skulle godkännas i representanthuset. Det innebär att den nuvarande demokratiska sjukvårdslagen, Obamacare, fortsätter vara i kraft.

Republikanerna har under de senaste sju åren kritiserat den tidigare presidenten Barack Obamas hälsovårdslag hårt och har upprepade gånger gått till val med löfte om att riva upp och ersätta sjukvårdslagen.

Nu hade de chansen att ersätta Obamacare med en egen sjukvårdslag. Men lagförslaget fördes aldrig till representanthuset, eftersom det visade sig att alla republikaner inte ville ställa sig bakom lagen.

Trump skyllde på demokraterna

Donald Trump: Vi klarade det inte utan demokraternas stöd - Spela upp på Arenan

USA:s president Donald Trump skyllde nederlaget på demokraterna.

- Vi hade inga röster från demokraterna, inte en enda och då är det svårt. Utan demokraternas stöd nådde vi inte riktigt ända fram, det fattades bara ett litet antal röster, sade Trump.

Men faktum är att misslyckandet med sjukvårdsreformen är ett svidande nederlag för Donald Trump själv och för hans förmåga att ena republikanerna, som är i majoritet i representanthuset. Trump behövde alltså inte en enda demokratisk röst, och hade haft råd att mista 22 republikanska röster. Men på slutrakan såg det ut som om drygt 30 republikaner skulle ha röstat emot förslaget.

Representanthuset har 435 medlemmar.

Trumps nederlag var en hård smäll för Trump också imagemässigt. USA:s president har marknadsfört sig själv som mannen som kan förhandla fram de bästa avtalen. Nu misslyckades han kapitalt, trots att han lobbat hårt för lagen, både i kulisserna och offentligt.

Läggs på is

Donald Trump sade att sjukvårdsplanen nu kommer att läggas åt sidan för en tid. I stället kommer Trump att börja jobba på en skattereform.

- Jag har sagt i flera år att det bästa som kan hända är att låta Obamacare explodera och sen göra ett avtal med demokraterna och ha ett enhetligt avtal. Och de kommer att komma till oss, vi behöver inte gå till dem, sade Trump.

Trump tror att försäkringspremierna i Obamacare kommer att höjas så mycket att systemet kommer att kollapsa av sig själv.

Många amerikaner har varit arga på sjukvårdsreformen sedan starten, och premiehöjningarna har bara ökat ilskan.

Växtvärk

Flera ledande republikaner var däremot redo att erkänna sitt nederlag. Representanthusets talman Paul Ryan medgav att dagen var en besvikelse.

- Att gå från att vara ett oppositionsparti till ett styrande parti innebär växtvärk. Vi känner av den här växtvärken i dag, sade Paul Ryan.

Många republikaner som stödde lagen lämnade i går kongressen tårögda och förstummade.

Både konservativa och moderata republikaner var emot

De republikaner som motsatte sig lagen tillhörde grovt taget två olika läger.

Den konservativa falangen anser att lagförslaget påminner för mycket om Obamacare, och vill ha en radikalt annorlunda lag med mindre bidrag. De anser att staten ska lägga sig i individens liv så lite som möjligt.

Den moderata falangen oroar sig däremot över de miljoner amerikaner som väntades gå miste om sin sjukförsäkring som en följd av den nya sjukvårdslagen.

I republikanernas plan “American Health Care Act” (amerikanska hälsovårdslagen) ska Obamacares system med statliga försäkringssubventioner ersättas med en ny form av individuella skattesubventioner och -anslag.

Diskussion om artikeln