Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Steriliserade kan få ersättning av svenska staten

Från 2017
Uppdaterad 15.09.2017 14:56.
Svenska kronor
Bild: Sveriges Riksbank

Transpersoner som tvingats sterilisera ska enligt ett nytt förslag få 225 000 kronor (ca 23 500 euro) i ersättning av staten, skriver Aftonbladet.

Steriliseringen var förr ett krav vid könskorrigering. Kravet avlägsnades 2013.

Lagförslaget, som nu ska ut på remiss, innebär att de som tvångssteriliserats vid en könskorrigering mellan åren 1972 och 2013 ska kunna få 225 000 kronor i ersättning av staten. Regeringen bedömer att omkring 600 personer kommer att ansöka om ersättning.

Folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström säger till Aftonbladet att kravet på sterilisering byggde på ett synsätt som inte stämmer överens med dagens syn, och att staten därför vill betala ut den här ersättningen.

"Beloppet är för lågt"

Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL) anser att ersättningen borde vara högre eftersom kränkningen varit så pass grov.

– Ersättningen är ju ett erkännande av övergreppet från staten, men det är snarare ett erkännande än en upprättelse för det går ju inte att helt kompensera de skador som har skett. Bland de människor som tvångssteriliserades fanns det sådana som hade önskat få barn men som nu aldrig kan få biologiska barn, säger Frida Sandegård, förbundsordförande på RFSL.