Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tredjeplatsen som en seger för Bottas: ”Bevisade att Mercedes gjort rätt val”

Från 2017
Uppdaterad 26.03.2017 15:11.
Valtteri Bottas håller i priset och tittar in i kameran
Bild: xpbimages.com

Valtteri Bottas tredje plats i Melbourne är bara början. Då pressen nu släpper kommer han att utmana om segrar den här säsongen, tror Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens.

Det har bara gått två och en halv månad sedan Valtteri Bottas presenterades som ny förare i Mercedes. Trots att han inte haft speciellt mycket tid att förbereda sig så levererade han i sin första tävling för stallet. Bottas körde i mål som trea i dagens tävling i Australien.

– Det är inte bara en bra placering utan en liten seger för Valtteri. Lewis Hamilton fick nog sig en liten tankeställare, den här finländaren är kanske inte så dum trots allt. Han gjorde ett perfekt lopp och det erkände också Niki Lauda, säger Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens.

Hur mycket lättare blir det för Bottas nu?

– Otroligt mycket lättare. Både Lauda och Toto Wolff har sagt att han får fyra till fem lopp på sig att leverera. Nu gjorde han det i den först tävlingen.

– Självförtroendet har växt otroligt mycket och drar man till med en klyscha så kan man säga att flera ton har fallit från hans axlar. Han bevisade att Mercedes gjorde rätt val då man plockade in honom som ersättare till Nico Rosberg.

Valtteri Bottas kör sin Mercedes
Bildtext Valtteri Bottas inledde säsongen starkt
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Kommer att vinna tävlingar

Efter tävlingen sa Bottas att han redan nu siktar högre upp. Även af Petersens tror att han kommer att stå högst upp på prispallen den här säsongen.

– Vi får ta ett lopp i taget men nu får man räkna in honom som en av favoriterna att vinna. Just nu har han två motståndare i Hamilton och Vettel. Det är ingen tvekan om att han kommer att vinna något lopp, säger han.

Ferrari är tillbaka

Segern i Melbourne gick till Sebastian Vettel som tog Ferraris första seger sedan tävlingen i Singapore hösten 2015.

– Det knappt så man kommer ihåg när Ferrari senast vann en tävling. 2016 blev med Ferraris ögon sett ett fiasko. För stallets moral var det en otroligt viktig seger. Jag tror inte det var sista tävlingen som man vann den här säsongen.

Kan vi på basen av vintertesterna och en tävling säga att Ferrari är tillbaka?

– På basen av det så ja. De har allt man behöver för att hålla en hög nivå. Ferrari kommer att bli en stark motståndare till Mercedes, säger af Petersens.

Hamilton, Vettel och Bottas på prispallen.
Bildtext Vettel tog Ferraris första seger sedan hösten 2015
Bild: AFP / Lehtikuva

Kimi Räikkönen har också varit bra under vintertesterna men i Melbourne fick han inte till det och slutade fyra.

– Jag är helt övertygad om att han kommer att stå på prispallen i år. Man kan aldrig räkna bort honom. Det var inte hans bästa lopp och han hamnade i några svåra situationer.

– Idag såg vi också hur förare hanterar ett nederlag. Hamilton var otroligt besviken på prispallen medan Kimi var helt avslappnad. Kimi är den som säger ”so what” jag vinner igen och Lewis var väldigt nedstämd.

Diskussion om artikeln