Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vöråföräldrar samlar pengar till ny andningsmaskin vid Vasa centralsjukhus

Från 2017
Uppdaterad 26.03.2017 13:31.
Familjen Nordmyr
Bildtext Johan och Anna Nordmyr med barnen Iris, 3 och Elvira, 4.
Bild: Yle/Roger Källman

I januari 2011 dog Anna och Johan Nordmyrs son Alfred, sex dagar gammal. Alfreds lungor hade inte utvecklats som de borde. Efter sonens död grundade Anna och Johan en fond i hans namn.

Fonden grundades inför Alfreds begravning. Det kom många inbetalningar från både vänner och främlingar.

- Annas ena syster skrev en blogg om Alfreds dagar på sjukhus och många blev berörda av vår historia och ville vara med. Det kändes bra, säger Johan.

- Någon skrev att tänk så Alfred berörde många människor fast han bara levde i sex dagar.

Till en början samlade paret in pengar till förmån för vården av nyfödda vid Vasa centralsjukhus och tänkte att sjukhuspersonalen själv får bestämma vad man gör med pengarna.

Senare rådfrågade Anna och Johan avdelningens överläkare och man kom fram till att en ny andningsmaskin, en så kallad cpap-maskin, skulle vara ett bra ändamål att använda pengarna till. En sådan maskin kostar 10 000 euro.

På sex år har det kommit in cirka 8 000 euro till Alfreds fond. I början av det här året bestämde sig Anna och Johan för att också starta en insamling virtuellt, på sajten gofundme, för att snabbare försöka nå målet på 10 000 euro.

Pendlade mellan hopp och förtvivlan

Exakt vad det var som gjorde att Alfreds lungor inte hade utvecklats som de borde vet man inte. Han föddes två veckor efter beräknad tid och läkarna märkte genast att någonting var fel. Alfred fördes genast till intensivavdelningen för nyfödda på grund av problem med andningen.

Anna och Johan pendlade mellan hopp och förtvivlan. Alfred flögs till Danmark för att vårdas i en så kallad ecmo-maskin - en maskin där blodet syresätts med en konstgjord lunga utanför kroppen. Men hans liv gick inte att rädda.

- Efter sex dagar beslöt vi tillsammans med läkaren att stänga av ecmo-maskinen efter att det stod klart att det inte gick att göra mer för Alfred, säger Anna.

I samband med obduktionen visade det sig att Alfreds lungor bara hade utvecklats fram till graviditetsvecka 21. Frågan "varför" har inte gått att få svar på.

Även om en andningsmaskin inte skulle ha kunnat rädda Alfreds liv känns det ändå viktigt för Anna och Johan att kunna hjälpa andra. Alfreds fond och insamlingen till Vasa centralsjukhus har också varit ett sätt för dem att bearbeta sorgen.

- Det har varit ett sätt för oss att få ha kvar Alfred - att känna att han lever vidare och att hans liv kunde leda till något positivt för andra. Jag minns att den största rädslan i början var att Alfred skulle glömmas bort. Därför värdesätter vi varje tillfälle då vi får prata om honom, säger Anna.

VCS: Vi är glada över insamlingen

På Vasa centralsjukhus är man tacksam över insamlingen och säger att det finns ett behov av en andningsmaskin till. På intensivvårdsavdelningen för nyfödda finns två cpap-maskiner och två andra andningsmaskiner som kan användas på samma sätt.

I förlossningssalen finns ingen cpap-maskin men där skulle en sådan också behövas. 1-3 spädbarn i veckan behöver hjälp med andningen vid VCS.

- Vi är glada över insamlingen till en ny andningsmaskin så att fler barn kan få hjälp. Utan insamlingen skulle det inte bli någon ny maskin eftersom det inte finns pengar till en sådan, säger barnläkare Monika Kass som arbetar på intensivvårdsavdelningen för nyfödda.

Man kan delta i insamlingen fram till den sista mars. I april är det tänkt att pengarna ska överlämnas till Vasa centralsjukhus. Alfreds fond kommer ändå att finnas kvar också efter att insamlingen är avslutad.

- Vi får börja fundera på nästa insamling sedan när vi är klara med den här, säger Johan.

Diskussion om artikeln