Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Sipiläs uttalande är en onödig piruett"

Från 2017
Uppdaterad 26.03.2017 17:13.
Gösta Willman.
Bildtext Gösta Willman säger att Sipiläs uttalande är ett välkommet uttalande men det kommer några månader för sent, det är är egentligen en onödig piruett.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Det är ett välkommet uttalande men några månader för sent. Det säger Gösta Willman, fullmäktigeordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt, om att statsminister Juha Sipilä (C) säger att den omfattande jouren vid Seinäjoki centralsjukhus flyttas till Vasa om man inte kan uppfylla kravet på svensk service.

Gösta Willman påpekar att vi har ett val på kommande och att dylika löften brukar komma då. Willman väljer ändå att tro på Sipilä.

- Jag tror att man inser att man har gjort ett misstag här och det här är ännu ett steg i att förklara för oss att det inte har så stor betydelse att Seinäjoki fick omfattande jour, säger Willman.

Tror på landets statsminister

Sipilä säger sig förstå den oro som finns om de svenskspråkiga rättigheterna kan tryggas på Seinäjoki centralsjukhus. Han säger att regeringen kommer extra noga att följa med förverkligandet när det gäller Vasa och Seinäjoki. De språkliga rättigheterna ska garanteras också i Seinäjoki i de enstaka fall som vårdas där och inte längre i Vasa.

Willman tror att Sipilä kommer att så fast vid sitt ord också efter kommunalvalet.

- Vi måste tro när landets statsminister säger en sak. Jag tror inte att det bara kan vara kommunalvalet som styr det här. Men det är bra om statsministern ger ett sådant här löfte, för jag är helt övertygad om att folk kommer att följa upp det här.

Willman har svårt att förstå hur det nationalekonomiskt kan vara vettigt att bygga upp svenskspråkig service i Seinäjoki när det finns ett fullt tvåspråkigt sjukhus 70 kilometer därifrån i Vasa.

- Det är ett välkommet uttalande men det kommer några månader för sent, det är är egentligen en onödig piruett.

Huvudingången till Seinäjoki centralsjukhus

Sipilä: Jouren i Seinäjoki kan flyttas om svensk service misslyckas

Statsministern utesluter inte en flytt tillbaka till Vasa.

Diskussion om artikeln