Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kommunpolitiker: Pedersöre borde skapa en stark hälsovårdsenhet

Från 2017
Uppdaterad 27.03.2017 07:33.
hälsovårdscentralen i Virkby
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Maria Wasström

Pedersöre borde gå in för att skapa en stark hälsovårdsmottagning i kommunen istället för de två som planeras. Det anser avgående kommunpolitikern Guy Käcko (SFP) från Purmo.

Pedersöre har haft fem mottagningar som mest, i dagens läge är de två och i planerna finns att ersätta den tillfälliga enheten i Kållby med ett nybygge i Esse.

Bättre med en stark enhet än två svaga

Enligt Guy Käcko kunde Pedersöre med sina 11 000 invånare med gamla mått mätt ha en egen hälsovårdscentral men den frågan är inte längre aktuell.

Däremot är frågan om det skall finnas en eller två enheter i Pedersöre när landskapet tar över aktuell.

Kampen för två enheter är en av de stora valfrågorna i Pedersöre inför kommunalvalet. I kommunens planer ingår att så snabbt som möjligt bygga en ny enhet i de östra delarna av kommunen innan vårdreformen är genomförd.

Kommunens andra hälsovårdsmottagning är för tillfället inrymd i tillfälliga utrymmen i Kållby.

- I den situation vi befinner oss skulle det finnas möjligheter att bygga nytt nånstans i Östensö området och få en stark och välfungerande enhet, säger Guy Käcko.

- Den erfarenhet jag har är att läkare och annan personal gärna arbetar i ett någorlunda starkt team som liknar en fullskalig hälsovårdscentralenhet.

Hur starkt är stödet för de här tankarna bland andra politiker i Pedersöre?

- Inte är jag helt ensam, jag har också hört andra politiker uttrycka dem.

Diskussion om artikeln