Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Katolska kyrkan i Mexiko rasar: De som deltar i murbygget är förrädare

Från 2017
Uppdaterad 27.03.2017 18:42.
President Donald Trumps planerade murbygge och invandringspolitik väcker ilska och rädsla bland mexikaner
Bildtext President Donald Trumps planerade murbygge och invandringspolitik väcker ilska, rädsla och åtlöje bland mexikaner
Bild: EPA/JUAN CARLOS CARDENAS

Den katolska kyrkan i Mexiko fördömer företag som deltar i det kontroversiella bygget av en amerikansk mur som förrädare.

Ärkestiftet säger i ett uttalande att företag som uttrycker intresse att delta i arbetet för att bygga en mur vid USA:s gräns, förråder sitt land.

Kyrkans uttalande bär rubriken "Förräderi mot hemlandet." Den nagelfar också myndigheternas passivitet.

- Det som är det mest överraskande är hur timida de ekonomiska myndigheterna är då de inte har gjort något åt dessa företag, dundrar kyrkan i sitt uttalande.

Inga restriktioner

Handelsministern Iledfonso Guajardo säger att regeringen inte planerar begränsningar mot företag som vill vara med om att bygga den planerade muren.

Han varnar dem ändå för att mexikanerna kommer att besluta huruvida de "är lojala mot den nationella identiteten."

- Jag anser inte att man gagnar sina intressen genom att delta i murbygget, konstaterade Guajardo när han träffade ledande byggföretag förra veckan.

Flera stora internationella byggföretag har meddelat att de inte är intresserade av murbygget. Här protesterar en mexikansk aktivist vid det befintliga stängslet mellan USA och Mexiko
Bildtext Flera stora internationella byggföretag har meddelat att de inte är intresserade av murbygget. Här protesterar en mexikansk aktivist vid det befintliga stängslet mellan USA och Mexiko
Bild: EPA/ST

Ilska och rädsla

Det är inte klart hur många mexikanska företag som är intresserade av murbygget.

Regeringen har fördömt president Donald Trumps planer på en mur och hans hot om att det är Mexiko som skall betala för den.

Murbygget och Trumps hårda tag mot invandrare har väckt stor ilska och rädsla bland mexikaner ända sedan Trump utsågs till rebulikanernas presidentkandidat i fjol.

Diskussion om artikeln