Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vasa Sport på konkursens brant under Mestisåren – fribiljetter och oförklarliga svinn

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
En del av Sports supportrar visade upp sig från sin sämsta sida under helgen.
Bildtext Vasa Sport har spelat i ligan sedan hösten 2014.
Bild: Samppa Toivonen / AOP

Vasa Sports finanser tålde inte dagsljus under flera år på 2000-talet. Sports styrelseordförande Heikki Hiltunen avslöjar i en ny bok, som tidningen Pohjalainen tagit del av, att klubben var på ruinens brant år 2009.

Det har förekommit starka rykten om märkliga oskrivna lagar i Sports verksamhet under Mestisåren. Heikki Hiltunen bekräftar de ryktena i Tero Auvinens och Arto Kuuluvainens bok "Urheiluseurojen sisäpiirissä, tarinat tunteen takana".

Det var exempelvis vedertagen praxis att matchfunktionärer gav fribiljetter till sina kompisar. Under matcherna försvann det pengar ur kassorna och svinnet av drycker var enormt.

Problemen uppdagades då styrelsen synade finanserna i sömmarna efter att Sport gjort över en halv miljon euro i förlust säsongen 2009-2010.

Dyra spelarkontrakt ett huvudbry

Ett annat stort dilemma var spelarkontrakten. Den dåvarande chefstränaren Juhani Tamminen tecknade kontrakt utan att ha fått grönt ljus av styrelsen. Trots att man på förhand kommit överens om att så måste ske.

- Spelaragenterna skickade kopior på kontrakt, som innehöll diverse löften om bonusar och ersättningar. Vi var tvungna att betala stora ersättningar då vi bröt kontrakten följande säsong, säger Heikki Hiltunen i boken.

Sports ledning tog tag i ekonomin med järnhandskar från och med säsongen 2010-2011. Man reformerade verksamheten, nya riktlinjer togs i bruk för matchevenemangen och ekonomin följdes upp noggrant. Tre år senare var finanserna stabila.

Tur i oturen våren 2009

Vasa Sport har spelat i ligan sedan hösten 2014. Klubben var snubblande nära att avancera till ligan redan våren 2009, men man förlorade kvalserien mot Ässät med 3-4 i matcher.

Med facit på hand hade Sport tur i oturen, anser Heikki Hiltunen.

- Först ett par år efter förlusten i kvalserien insåg jag att det var en bra sak för oss att vi inte steg till ligan. Om Sport hade stigit till ligan skulle klubben eventuellt ha gått i konkurs nästa säsong, säger Hiltunen.

Diskussion om artikeln