Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Tjuvkika i Almas galna kalender

Från 2017
Sångaren Alma Miettinen
Bild: Yle/Björn Karlsson

Från Los Angeles till London, via Oslo och vidare till Tyskland. Alma rusar mellan världsdelarna för att prata om sin nya låt. Väl hemma passar hon på att snacka med mamma och städa rummet.

Om Alma är stressad över sitt fullspäckade schema så döljer hon det väl. Få artister utstrålar så mycket coolhet och avslappnad attityd.

Hon säger att det delvis är ett missförstånd om henne.

- En del tror att jag är rolig och utåtriktad hela tiden. Jag kan vara superstressad och nervös, och ganska blyg också ibland.

Viktigt att få städa rummet

Just nu är hon hemma en sväng för att prata om sin nya singel, Chasing highs. Lite tid med familjen hinner hon också med.

- Redan det är ganska ovanligt nuförtiden. Den här gången kom alla vänner och mötte mig på flygplatsen. Jag försöker alltid komma tillbaka till vardagen här hemma, gå på bio och fester, hänga med mamma. Det känns viktigt att ibland kunna vara en 21-åring igen som går på fest och städar rummet, säger Alma.

Resorna avlöser varandra

Vi får en titt i hennes kalender. Den är livsviktig just nu, då Alma reser runt som ett Priority-brev mellan kontinenterna.

- Då ska vi se... Mars månad började med fyra dagar ledigt. Efter det hade jag två och en halv vecka i Los Angeles. Sen var jag i London i fyra dagar, efter det hade jag två lediga dagar igen. Nu är jag på promotion här hemma och så bär det iväg till Oslo. Jag gjorde nyligen två dagar av intervjuer i London, nu en här hemma, sen en i Oslo och så ska jag till Tyskland efter det.

Det här är vardag för den som vill hålla igång popkarriären, berättar Alma.

- Artistens liv är att du måste vara överallt hela tiden. Just nu är folk intresserade och vill träffa mig, och då betyder det att jag är precis överallt. Men visst är det roligt också!

Aldrig tuggummipop

Musiken gör hon i Los Angeles, London och Stockholm. För Alma är det viktigt att själv vara med i låtskrivandet.

- Jag älskar den biten, och skulle aldrig vilja att det är någon annan som gör låtarna åt mig, säger hon.

I studion blir det också tydligt hur olika producenterna tänker. Hur ska Almas musik egentligen låta?

- Bästa musiken just nu görs i London. Den stan har en internationell känsla med influenser från hela världen, och det finns också en nordisk darkness. Det är en lite konstig men superbra kombination. I USA har jag varit med om sessioner där man vill göra typisk amerikansk tuggummipop, och jag bara... aldrig i livet!

Stockholm funkar som Finland

Självförtroendet finns också det i London, säger Alma.

- Där tror man på sig själv, att det som låter annorlunda också kan bli en hit. I Stockholm är det lite som här hemma, folk filar på låtarna i månader.

En stjärna gör Alma nervös

Alma har vant sig vid att folk pekar och vill ta bilder. Hemma i Finland får hon ofta äta ifred om hon går på restaurang. Och själv har hon hittills inte drabbats av kändisfeber, trots att hon jobbar med några av de största popstjärnorna i världen.

Men det finns en stjärna som till och med hon skulle börja svettas inför.

- Rihanna! Hon är en sån ikon. Hon är bara... Rihanna. Om jag träffade henne skulle jag nog be om en bild.

Diskussion om artikeln