Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flertalet danskar vill ha hjälmtvång - branschorganisationer och regeringen säger nej

Från 2017
Uppdaterad 27.03.2017 13:50.
Cyklister i Köpenhamn i oktober 2016.
Bildtext Cyklister i Köpenhamn i oktober 2016.
Bild: Marcin Rogozinski / Alamy

72 procent av danskarna vill ha en hjälmlag för cyklister - åtminstone minderåriga cyklister. Både branschorganisationer och regeringen avvisar tanken på hjälmtvång.

En enkät som Analyse Danmark gjort på uppdrag av Avisen.dk visar att 49 procent av de drygt tusen tillfrågade vill ha en lag om hjälmtvång för alla cyklister. 23 procent anser att minderåriga måste använda cykelhjälm.

Trots det folkliga stödet för hjälmtvång så anser varken Cyclistforbundet, Rådet för Sikker Trafik eller regeringen att hjälmlagen är en god idé.

- Vi rekommenderar helt klart att man använder cykelhjälm. Men vi tycker inte att det är förnuftigt att göra det obligatoriskt att använda hjälm, säger Klaus Bondam på Cyklistforbundet.

En del slutar cykla om hjälmen blir obligatorisk?

Enligt förbundets erfarenhet har kampanjer god genomslagskraft. Användningen av cykelhjälm har ökat bland danskarna och speciellt bland skolbarnen. De yngre barnen använder så gott som alla cykelhjälm. Däremot är det en utmaning att få tonåringarna att ta på sig hjälmen.

Bondam befarar att en del tonåringar slutar cykla om hjälmen blir obligatorisk.

Bondam anser också att det skulle vara slöseri med polisens resurser om de ska börja stoppa cyklister som cyklar utan hjälm.

Han får medhåll av Mogens Kjærgaard Møller som är chef för Rådet för Sikker Trafik.

- Vi befarar att ett förbud skulle få danskarna att överge cykeln, säger Kjærgaard Møller.

"Medborgarna ska få välja fritt"

Den danska regeringen har inga planer på att införa hjälmtvång för cyklister, säger Villum Christensen från partiel Liberal Alliance.

- Medborgarna ska få välja fritt om de använder cykelhjälm eller inte, säger Christensen.

I den danska debatten om hjälmtvång har det också framförts att om lagen skulle baseras på olycksstatistik så skulle det vara lika befogat att införa hjälmtvång för fotgängare eller bilister.

Diskussion om artikeln