Plottrigt Inter, oestetiskt Ilves, retro-RoPS, VPS fullträff - vilket är din egen favorit?
PS Kemi har ett ankare, JJK har räven, IFK Mariehamn har sin kronhjort medan KuPS lagmärke för tankarna till DDR och FC Inter andas norra Italien. Du ser fotbollsligans klubbmärken med jämna mellanrum, men har du någonsin reflekterar över deras innebörd?
Inför ligastarten 2017 lät Yle Sporten författaren och sportjournalisten Leonard Jägerskiöld Nilsson ta en titt på den inhemska ligans tolv klubbmärken. De regerade mästarna IFK Mariehamn får till exempel ett rejält plus i kanten medan Ilves klubbmärke framstår som rent oestetiskt ur en heraldisk synvinkel.
Leonard Jägerskiöld Nilsson är bosatt i Stockholm och arbetar till vardags som sportjournalist på Eurosport, men driven av ett stort fotbollsintresse och en kärlek för heraldik kan han också sen en tid tillbaka titulera sig författare.
Boken "Fotbollens Heraldik" utkom i oktober 2016.
I boken förklarar Jägerskiöld Nilsson omfattande varför de största klubbarnas emblem ser ut som de gör, och verket berättar också historien bakom några av världens mest udda klubbmärken.
"Övertydliga emblem i Finland"
Inför avspark i vår egen inhemska fotbollsligan bjöd Yle Sporten därför in Jägerskiöld Nilsson att ta en titt på de tolv lag som gör upp om titeln 2017. Omdömena hittar du i alfabetisk ordning nedan.
– Den stora skillnaden gentemot resten av Europa är de finska emblemens övertydlighet, konstaterar Jägerskiöld Nilsson.
– Majoriteten av alla klubbmärken huserar en fotboll som tydligt poängterar vilken sport som respektive klubb förespråkar. Det är en ovanlighet ute i Europa där FC Barcelona och FC Basel är några av undantagen. Anledningen till detta kan möjligtvis vara fotbollens historia i Finland. I skuggan av hockeyn, längdåkningen och backhoppningen har den helt enkelt varit tvungen att hävda sig.
Bäst och sämst
När Yle Sporten bad Jägerskiöld Nilsson rangordna finska klubbmärken i allmänhet seglade även några anrika föreningar från de lägre divisionerna och ur historien fram. Ilves och gamla fotbolls-Jokerit får ris medan IFK Mariehamn ur ligan utmanas av konkurrenterna från lägre divisioner.
– Bland de bästa ligger FC Honka riktigt bra till med sin ljuvliga färgkombination, eleganta font och mytomspunna träd. Utmanad av Tammerforslaget TPV, IFK-klassiska Mariehamn och FC Porto-inspirerade TPS, slår Jägerskiöld Nilsson fast.
Och de sämsta?
– För en hängiven fotbollsanhängare som jag själv är Ilves och gamla Jokerit FC:s logotyper alldeles för mycket hockey. De andas snarare amerikansk kommers än kritvita linjer på en daggdroppsvåt gräsmatta. Det senare är att föredra. Dock är deras utformning säkert till en fördel i det hockeytokiga Finland.
Nedan hittar du alla de tolv ligalagens klubbmärken följda av Leonard Jägerskiöld Nilsson analys.
Längst ner kan du rösta på din EGEN favorit!
FC Inter
- Många av de klassiska fotbollselementen återfinns i detta emblem. Skölden, trikoloren (denna bestående av blått, svart och rött), fotbollen och stjärnorna är alla återkommande symboler fotbollsvärlden över. Vit font mot svart bakgrund är alltid en lika kaxig avsändare.
- Det svarta och blå, i kombination med klubbnamnet, är en hyllning till klubbens ursprung, italienska FC Internazionale Milano. Den fyruddiga formen på skölden används även av klubbar som Sevilla och IFK-alliansen, exempelvis IFK Mariehamn och IFK Norrköping. De tre stjärnorna härstammar visserligen från klubbens grundande men de är onekligen passande symboler med tanke på klubbens tre cup- och ligatitlar. Själva stilen andas Bauhaus och funkis.
- Den initiala tanken är inte dum, att hylla en annan klubb som förebild, men utförandet är inte fantastiskt. Liknelsen med italienska förlagan är trots allt långsökt, främst på grund av det röda inslaget i skölden. Lägg därtill många element som på mindre yta gör att märket uppfattas som plottrigt. Dessutom blir det svårare att trycka på matchtröjor och souvenirer.
FC Lahti
- Mjukt rundad sköld (vilket var det tidigare emblemet) med en centrerad fotboll. Därunder en banderoll med den latinska parollen ”In unum omnes” (”allt i ett”). Alla dessa föremål flankerade av två heraldiska figurer i form av en sjöjungfru och ett lejon.
- Att klubbmärket har hämtat inspiration från den engelska fotbollen och dess mode är tydligt. På de brittiska öarna är det nämligen vanligt med inslag som latinska motton (Blackburn Rovers, Everton och Sunderland). Dessutom är lejonet i Lahtis klubbmärke misstänkt likt de svarta katterna i Sunderlands motsvarighet. Inom heraldiken står lejonet för mod, styrka och ära, medan sjöjungfrun traditionellt sett representerar fåfänga, vältalighet och hamnstäder.
- Intentionen är god men jag måste säga att jag föredrar dess föregångare. De engelska inslagen förstör mer än vad de gör nytta, speciellt med tanke på att de inte är djupt förankrade i den unga föreningens historia. Fotbollen och dess övertydlighet uppskattas inte när klubbnamnet ändå är FC Lahti. Stort plus för färgvalet och de mjuka formerna.
Helsingfors IFK
- HIFK är moderskeppet och ursprungsorganisationen trogen när den klassiska IFK-skölden tydligt representerar klubben. Som sprungen ur sällskapet Idrottsföreningen Kamraterna är emblemets tre toppar, årtalet för klubbens grundande, initialerna, den fyruddiga stjärnan samt färgerna vitt och blått element som återfinns hos flera av syskonklubbarna, exempelvis IFK Norrköping, IFK Stockholm och Vasa IFK.
- Där flera kamratföreningar har valt att modifiera sina klubbmärken gällande placeringen av de olika elementen eller klubbens färger (liksom Grankulla IFK eller IFK Östersund) har HIFK låtit emblemet vara nästan identiskt det ursprungliga märket. Stjärnan står för ihärdighet, färdighet, kraft och kamratskap medan vitt och blått representerar oskuld och trohet. Det senare har HIFK dock gått ifrån något då laget vanligtvis spelar i rött och vitt.
- IFK-skölden är en av de mest klassiska idrottssymbolerna i Finland liksom i Sverige och således finns det inte mycket att klaga på. Designen är trogen originalet vilket kan vara både positivt och negativt. Å ena sidan är det fint att klubben värnar om traditionen och dess ursprung. Å andra sidan hade klubbmärket kanske mått bra av lite originalitet (som IFK Mariehamn eller Grankulla IFK).
IFK Mariehamn
- Fjolårets sensationella ligamästare bär stolt den anrika IFK-skölden med vissa modifikationer. Den största skillnaden är att en kronhjort har tagit platsen uppe till vänster och således saknas den mest klassiska IFK-symbolen: den fyruddiga stjärnan.
- Kronhjorten symboliserar Åland då den härstammar från öns landskapsvapen. En heraldisk sköld som är över 450 år gammal.
- Egentligen borde förlusten av den fyruddiga stjärnan ses som något slags kätteri i IFK-kretsar men i och med att emblemet därmed sticker ut gillar jag det. Kronhjortens regionala symbolik är tilltalande och dessutom snyggt förankrad i skölden med samma färg som initialerna. Stort plus.
HJK
- HJK:s klubbmärke är sammansatt av relativt få ingredienser. I hjärtat av emblemet vilar en fotboll på en blåvit bädd. Det senare föreställer en blomma. Lägg därtill året för klubbens grundande, initialerna samt de två stjärnorna i topp.
- Medan de två stjärnorna symboliserar klubbens 20 ligatitlar (de införlivades 2007 på klubbens 100-årsjubileum) står färgerna blått och vitt för något helt annat. Det är nämligen så att när HJK grundades pyrde starka nationalistiska strömningar i Finland. Detta då svenska språket var utbrett medan landet låg under ryskt styre. Således växte fennomanin fram, det så kallade finskhetsvurmeriet. De finländska färgerna var blått och vitt redan då vilket HJK anammade i ett tydligt ställningstagande för ett friare Finland.
- Designen i sig är väldigt ovanlig och egentligen allt annat än snygg. Det som lyfter den till ett bra betyg är färgernas stolta symbolik. Att kämpa mot förtryck genom fotbollen är inte ovanligt men att låta det pryda emblemet är mindre förekommande. Likt Athletic Bilbaos och FC Barcelonas märken och deras betydelse.
Ilves
- Ilves klubbmärke gör skäl för sitt namn. I och med att ilves betyder lodjur på finska är det helt enkelt också det som emblemet föreställer: ett ilsket lodjur från Tammerfors.
- Dagens emblem härstammar från 1963 då det designades av Rauno Broms. Klubbens färger gult, svart och grönt sägs ha hämtats från Tammerfors dåvarande stadsvapen vilka delvis återspeglas i klubbmärket. Att ett lodjur representerar klubben är något underligt då landskapet där Tammerfors återfinns, Birkaland, har vitsvanshjorten som symbol. Istället är det grannlandskapet Egentliga Tavastland som representeras av lodjuret. Ilves roll som framgångsrik hockeyklubb förklarar dock emblemet. Inom fotbollen är denna utformning ovanlig men tittar man på NHL syns liknande loggor som Arizona Coyotes, Nashville Predators och Ottawa Senators. Klubbmärken som alla enbart består av en ensam figur.
- Emblemet saknar klassiska heraldiska inslag såsom en sköld, klubbnamn och årtal. Detta gör att det råder tudelade känslor kring märket. Å ena sidan bör emblemets originalitet hyllas då det i princip är ensamt i sin genre. Å andra sidan är det direkt oestetiskt.
JJK
- Jyväskylä har, till skillnad från Ilves, ett överflöd av symboler i emblemet. Klubbnamnet syns tydligt i topp av den rundade skölden. Skölden som i sin tur består av tre delar där ena illustrerar finska flaggan. Därunder vilar ett banér med ortens namn utskrivet. Det som dock stjäl betraktarens blick är räven som är placerad framför initialerna JJK.
- Stilistiskt går tankarna till barocken och dess ideal, att genom rörelse och dramatik förmedla en känsla av makt och kontroll. Kanske är det detta som JJK försökt sig på med sina lager på lager (räven på initialerna, initialerna på skölden), stuckaturbas och räv i rörelse. Mycket riktigt är ett emblems främsta syfte att inge styrka men denna formgivning är en aning för barockt. Räven går dessutom inte att ta miste på. Klubbens smeknamn (ketut, rävarna) till trots är det nämligen exakt samma räv som föreställde Leicester Citys emblem mellan 1983 och 1992.
- Tyvärr vill detta klubbmärke alldeles för mycket. Det har hämtat inspiration från båda sina föregående emblem, den finländska fanan och Leicester City. Slutprodukten blir därmed alldeles för rörig.
KuPS
- KuPS väljer att hålla det enkelt. Initialerna i toppen, hela namnet utskrivet i botten och en fotboll i mitten av klubbmärket tillsammans med årtalet för klubbens grundande. Allt detta till tonerna av gult och svart.
- Klubbens smeknamn ”keltamusta” betyder ”de gulsvarta” vilket är lätt att förstå. Färgerna har regional förankring då de är hämtade från Norra Savolax (landskapet där Kuopio ligger) landskapsvapen. Själva designen minner om Bauhaus, funkis, det forna Östtyskland och dess fotboll. Tankarna går till klubbar som Aktivist Schwarze Pumpe, Motor Weimar och Dynamo Dresden.
- I all sin enkelhet är detta ett behagligt inslag i den finska ligan där flera konkurrenter vill alldeles för mycket på tok för ofta.
PS Kemi
- Få men tydliga ingredienser i PS Kemis klubbmärke. En tudelad sköld, ett ankare, en fotboll, årtalet för klubbens grundande, lagnamnet samt en krona.
- I ärlighetens namn drog jag direkt paralleller till den spanska fotbollen i allmänhet och Real Madrid i synnerhet när jag såg detta emblem för första gången. Det med tanke på kronan i topp. Att överanalysera är dock lätt gjort vilket detta vittnar om då klubbmärket är hämtat från Kemis stadsvapen och inget annat. Stadsvapnet och emblemet är i stort sett identiska då de delar skölden, färgerna, ankaret och kronan. Ankaret har sin förklaring i Kemis industrihamn som ligger i Bottenviken. Även om kronan är tagen från stadsvapnet hindrar det inte likheten med kungliga klubbar såsom Real Madrid, Real Betis och Real Sociedad.
- Förlagan i form av Kemis stadsvapen är tufft och enkelt utformat. Emblemets metalliska utseende i kombination med den transparenta fotbollen gör dock att märket ser ut som om det kommer från det sena 1990-talet. Vilket det också gör.
RoPS
- Klubben RoPS från nordfinska Rovaniemi har valt att göra det enkelt. Klubbens initialer och födelseår framför en blåvit fotboll.
- Likt många finländska klubbar är RoPS emblem övertydligt i och med själva fotbollens närvaro. Ett grepp som vittnar om sportens plats i samhället. I de flesta europeiska länder saknas fotbollen generellt som inslag i klubbmärkena och dess tradition. I Finland är det tvärtom. Något som inte är konstigt i och med landets idrottshistoria. Här är det hockey, backhoppning och friidrott som regerar. Inte fotboll. Och av den anledningen har RoPS, med flera andra, känt sig tvunget att framhäva sin roll som fotbollsklubb.
- Likt KuPS logga känns denna retro i och med dess enkelhet. Kan tyckas för simpelt med sina tre inslag men med de finska färgerna kommer man långt. Lättigenkännlig om inte annat.
SJK
- Seinäjoen Jalkapallokerhos emblem illustrerar en klassiskt, mjukt rundad sköld innehållandes klubbens initialer, en fotboll och årtalet för klubbens grundande, 2007.
- SJK är en modern maktfaktor inom finsk fotboll vilket imponerar då klubben grundades så sent som för tio år sedan. Då genom en sammanslagning av TP-Seinäjoki och Sepsi-78. Istället för en kombination av de bägge föregångarnas emblem hölls en tävling för att utse ett nytt klubbmärke (klubbnamnet röstades fram på liknande sätt). Denna typ av förankring av symboler i supporterleden har blivit vanligare med åren. Exempelvis har Manchester City och Queens Park Rangers rådfrågat sina fans angående klubbmärket.
- Den starka och ovanliga färgkombinationen drar ögat till sig. Designen är lika enkel som tydlig vilket gör att det landar på ett klart plus.
VPS
- Vasas stolthet VPS klubbmärke är ett emblem bestående av siffrorna 1924 (året för klubbens grundande), en fotboll, klubbens initialer och en, för Europa, ovanlig sköld. I dagsläget använder man bara den bokstavsprydda bollen i mitten på sina spelskjortor.
- Just sköldens form är en raritet på europeisk mark. För att hitta fler liknande klubbmärken får man ta sig till Sydamerika där bland andra de argentinska storklubbarna Racing och Tigre bär samma form liksom colombianska Envigado FC. Bollen är tidsenligt inspirerad vilket vittnar om klubbens ursprung och ålder. Vad de 13 svartvita ränderna står för låter jag vara osagt men likheten med internationella storheter som Juventus, Newcastle, Notts County och St. Mirren är påtagliga tack vare ränderna.
- De klassiska färgerna i form av de historiska ränderna på den originella skölden gör att denna logga träffar mitt i prick.