Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Jakten på den finlandssvenska läraren

Från 2017
Uppdaterad 07.04.2017 08:42.
Fredrik Åbacka lyssnar på svenska lärarrekryterare
Bildtext Fredrik Åbacka lyssnar på svenska lärarrekryterare
Bild: Yle/Peter Fahllund

Är du färdigutbildad lärare och pigg på att röra på dig har du en guldsits just nu. I våg efter våg dyker svenska rekryterare upp på olika håll i Svenskfinland för att försöka dra de världsberömda finska pedagogerna till de svenska skolorna. I måndags höll de en värvningssession i Vasa med representanter från Malmö, Örebro och Eskilstuna.

Den svenska delegationen var massiv, och inbegrep rektorer, skolchefer och arbetsförmedlingsproffs. Det är ingen överdrift att säga att de kom med löften om guld och gröna skogar och med lock och pock. Det handlar då till exempel om att de svenska lärarna har helhetsarbetstid, det vill säga de är i princip befriade från kvällsjobb.

Föräldrakontakter, rättelser av prov och allt annat skall rymmas inom arbetstiden. Är det tänkt. Det här är en stor skillnad jämfört med hur vi har det i Finland. Det finns också annat "lull-lull", som lärarlag, goda karriärsmöjligheter och en inkluderande arbetsmiljö.

Guld och gröna skogar

- Det låter ju bra, säger Fredrik Åbacka, pedagogie magister. Svenskarna kan det här med goda presentationer. Men jag har nog förmågan att litet sila allt fint prat.

Fredrik kan eventuellt tänka sig att åka över för en "stint" som lärare i Sverige. Han är sugen på den mångkulturella situationen som råder där. Till exempel i Malmö pratas över 150 språk. Fredrik har erfarenhet från tidigare, som slöjdlärare i Stockholm. En dag blev han trött på larmet och drämde en pall i hyvelbänken. Hårt!

- Det blev dödstyst, säger han. Eleverna tystnade ögonblickligen och såg upp med stora ögon.

Fredrik väntade sig ett allvarligt samtal med rektorn, minst! Döm om hans förvåning när rektorn sade att det här är kanon - vi behöver mera finländska lärare i de svenska skolorna!

Ordning och reda viktig faktor

Varför är då de finlandssvenska lärarna så eftertraktade i Sverige. Är det Pisa-ryktet som är orsaken? Jo, säger Jens Lindgren, som är rektor för Lagersbergsskolan i Eskilstuna.

- Det är en faktor, parallellt med att de finlandssvenska och finska lärarna tycks ha en auktoritet som gynnar ordning och reda, och lugn.

Rektor Lindgren säger att den lärare som tar steget över Bottenviken kan förvänta sig att bli väl mottagen. Man tilldelas en mentorlärare som ser till att anpassningen går så smärtfritt som möjligt.

- Mentorlärarna har varit mycket uppskattade bland de som kommit över, säger han. Dessutom gör man vad man kan för att skaffa bra bostäder och eventuellt arbete åt medföljande partner.

Diskussion om artikeln