Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Eva klättrar för välgörenhet - "Nu är det min tur att göra något"

Från 2017
Eva Niskanen
Bildtext Eva Niskanen ska om ett halvår befinna sig på 5000 meters höjd.
Bild: Yle/Björn Karlsson

När Eva Niskanen bestiger berg i Kirgizistan är varje meter värd en euro. Pengarna hon samlar in ska hjälpa funktionshindrade kvinnor i Centralasien.

Att lägga pengar i en hjälporganisations insamlingsbössa känns inte som tillräckligt konkret hjälp för vissa, Eva Niskanen är en av de personerna. I stället för att samla in pengar här hemma vill hon bestiga ett berg på närmare 5000 meter för välgörenhet.

- Mitt mål är att samla in en euro för varje meter bergshöjd, alltså 4901 euro. Hela gruppens mål är att samla in 100 000 euro.

Resan ordnas av hjälporganisationen Kapua som i över 10 år har samlat in pengar för olika ändamål genom att bestiga berg, och i år går resan till Kirgizistan och berget Pesnja Abaya. Kapua samarbetar bland annat med Kynnys, en organisation för funktionshindrade. Pengarna de samlar in går direkt till organisationer som hjälper funktionshindrade kvinnor i bland annat Centralasien.

- Situationen för dessa kvinnor är svår. De lever under dubbelt förtryck, dels är samhället väldigt maskulint och dessutom är de funktionshindrade.

Flickor drabbas

För många av kvinnorna i Centralasien betyder funktionshindret att de nästan aldrig lämnar sin hemby och de kan vara upp till 30 år gamla innan de får sin första rullstol, berättar Eva.

- Det kan kännas helt absurt för oss här i Finland.

I och med att infrastrukturen är så dålig på många ställen är det dessutom svårt att röra på sig, något som i sin tur leder till ensamhet.

- Det är en väldigt liten del av de flickor som har funktionshinder som går i skola i dessa länder, så flickorna är speciellt utsatta, säger hon.

Vad är Kapua?

  • Ordet kapua är på finska och betyder "att klättra" men innehåller också ordet apua, och idén med kampanjen är att klättra i berg men samtidigt samla pengar för projekt i utvecklingsländer.
  • Första Kapua-resan ordnades 2006. Då besteg ett gäng finländare Afrikas högsta berg Kilimanjaro och samlade samtidigt ihop 20 000 euro till förmån för hjälpbehövande barn i Afrika och Asien.
  • Nu samarbetar Kapua med Befolkningsförbundet, Dagsverke rf och Tröskeln rf.
  • I år går resan till Kirgizistan.
  • Varje deltagare förväntas själv samla ihop en euro per meter berg som bestigs.
  • Vill du läsa mer om Kapua kan du göra det här.

För Eva är valet av hjälporganisation och tillvägagångssätt viktigt.

- Jag vill inte vara en vit västerländsk kvinna som flyger in och räddar världen. Jag vet inte hur det är att vara funktionshindrad, och jag tycker att det är väldigt viktigt med representation. Det är de funktionshindrade själva som ska välja vart pengarna ska gå, säger hon.

"Man får inte klaga för småsaker"

Före bergsklättringen åker teamet på 20 personer ner till Kirgizistan och bekantar sig med hur de insamlade pengarna ska användas. Eva tror och hoppas på att teamet kommer att hålla ihop under sina tre veckor i Kirgizistan.

- Den yngsta personen på resan är 27, den äldsta är över 60 år gammal och vi kommer från helt olika delar av Finland. Det har varit fantastiskt roligt att lära känna dem, säger Eva.

Eva har själv ingen större erfarenhet av bergsklättring. Därför säger hon att det är skönt med en trevlig grupp och att de alla är ganska likadana personer.

- Vi har en likadan inställning till livet och ska man upp på 5000 meters höjd så får man inte klaga för småsaker. Jag tror att vi kommer att kunna peppa varandra, säger hon.

"Vi har ett ansvar"

Eva har länge upplevt att hon är väldigt privilegierad som högutbildad finländare. Hon talar många språk och har bott på flera ställen runtom i världen.

- Jag lever ett bra liv, men vad gör jag för andra som inte har samma möjligheter som jag? I och med den här resan kan jag kombinera både att göra något väldigt konkret och sedan också besöka Kirgizistan och bergen.

Eva menar att vi i Finland har ett ansvar att hjälpa till.

- Det är klart att det här är en reaktion mot dagspolitiken, både globalt och här hemma. Det har fått mig att haja till och nu är det min tur att göra något.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln