Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkar i Tyskland röstar om Erdoğans maktbefogenheter

Från 2017
Skylt som visar val bland turkar i Tyskland
Bildtext Vallokal i Fürth i Tyskland.
Bild: Johnny Sjöblom/Yle

Ska den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan få mer makt eller inte? Det avgörs i en folkomröstning i Turkiet om några veckor. I Tyskland, där det bor över en miljon turkiska medborgare, öppnade vallokalerna redan i går.

– Jag siktade på att vara först på plats, men det var några som hann före. Huvudsaken är i alla fall att demokratin vinner. Vi vill inte ha en diktatur, säger en äldre man som vill förbli anonym.

Också bland turkarna i Tyskland väcker folkomröstningen en hel del heta känslor och de flesta jag talar med vill ogärna gå ut med sina namn.

– Att rösta är oerhört viktigt. Resultatet har en stor betydelse, inte bara för mig och mina barn utan för hela folket och landet. En enda person ska inte styra Turkiet, fortsätter mannen.

”Vi vill vara fria”

Vi står utanför vallokalen i staden Fürth i norra Bayern. Lokalen är inhyst i en tidigare konsertsal och det är en jämn ström väljare som söker sig in i hallen.

I området bor omkring 65 000 turkiska medborgare. Hur många av dem som verkligen kommer just hit för att rösta är ändå oklart. Man får nämligen fritt välja till vilken av de tretton vallokalerna i Tyskland man går.

De väljare jag träffar den här morgonen har en sak gemensam. Alla säger sig vara emot president Erdoğans planer.

– Erdoğan vill återupprätta det osmanska riket och förtrycka oss kvinnor. Vi vill vara fria och därför blev det ett nej, säger några kvinnor som just har röstat.

Röster från utlandet kan avgöra

De omkring 1,4 miljoner turkiska medborgare som bor i Tyskland har två veckor på sig att rösta.

Då utgången av folkomröstningen är helt öppen kan just de här rösterna spela en avgörande roll. Bland annat därför har Erdoğan skickat sina ministrar till Europa för att göra reklam för grundlagsändringen.

Det blev en provokation som ledde till bråk med Tyskland och Nederländerna och som Erdoğan själv har utnyttjat i kampanjen.

– Jag tycker att Nederländerna gjorde helt rätt då man satte stopp för de här besöken. Man måste visa Erdoğan var skåpet ska stå, säger en ung kurdisk man.

– Jag har bott i Tyskland i 30 år och jag skäms över vad han håller på med. Jag är rädd för hur tyskarna reagerar och vilka följder det kan ha för oss, säger en kvinna på väg ut ur vallokalen.

Diskussion om artikeln