Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stigen till fågeltornet i Ruskis i Borgå vandaliserad

Från 2017
Saboterad naturstig vid fågeltornet i Ruskis i Borgå 2017
Bildtext Det gäller att hålla balansen på den smalare delen av stigen ut till fågeltornet.
Bild: Yle/Stefan Härus

Det är lite som att först köra på en motorväg med två filer när den plötsligt smalnar av och förvandlas till en enfilig motortrafikled.

Några av de tjocka plankorna på den stig som leder ut till fågeltornet i Ruskis i Borgå har nämligen, som det verkar, rivits loss. På några ställen har de dubbla raderna av tjocka plankor decimerats så att bara en enkel rad med plankor återstår.

För att undvika att man plumsar i vattnet, gäller det att hålla balansen på de plankor som finns kvar.

Ruttet virke på stigen ut mot fågeltornet i Ruskis i Borgå 2017
Bildtext Det har varit en lätt match att riva loss plankorna...
Bild: Yle/Stefan Härus
Ruttet virke på stigen ut mot fågeltornet i Ruskis i Borgå 2017
Bildtext ...eftersom de är murkna.
Bild: Yle/Stefan Härus

Skadegörelse eller inte?

På sociala medier debatteras det friskt huruvida det handlar om skadegörelse eller om plankorna har lossnat på grund av att så många besöker tornet nu när flyttfåglarna börjar anlända.

Visst, plankorna är inte i bästa skick. De är delvis ruttna men skulle troligtvis som följd av normal använding brista. Det verkar snarare som om de har rivits loss från sina fästen, eftersom de ligger i sin fulla längd invid stigen.

Att få de tjocka plankorna att lossna skulle kräva krafttag - om de skulle vara nya och färska vill säga. Nu är de inte det, vilket betyder att det har varit en enkel match att få plankorna att lossna från de stockar de varit fästa vid med bultar.

Ruttet virke på stigen ut mot fågeltornet i Ruskis i Borgå 2017
Bild: Yle/Stefan Härus

Också murkna plankor

Det är de sista metrarna närmast fågeltornet som är förstörda. Stigen av plankor som löper parallellt med Tarkisvägen har däremot lämnats i fred, men här har å andra sidan det naturliga slitaget på några ställen fått de bastanta plankorna av brista. Också väder och vind har försnabbat förruttnelseprocessen.

Om fågelskådarna ska kunna ta sig torrskodda ut till fågeltornet i vår för att möta flyttfåglarna, borde både de lossrivna och de murkna plankorna bytas ut.

Också tornet har råkat illa ut

För sex år sedan utsattes fågeltornet i Ruskis för skadegörelse. Då hade man rivit loss bräder i tornet, vilket resulterade i att fågeltornet var stängt en vecka.

Naturskyddsområdet Ruskis ingår i programmet Natura 2000 och ägs av Borgå stad. För skötseln svarar NTM-centralen i Nyland.

Ruttet virke på stigen ut mot fågeltornet i Ruskis i Borgå 2017
Bildtext Murkna plankor finns också vid den stig som löper parallellt med Tarkisvägen
Bild: Yle/Stefan Härus

Diskussion om artikeln