Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Rälsbuss nära kollision med långtradare i Ekenäs centrum

Från 2017
Uppdaterad 28.03.2017 10:16.
Ett tåg och en transportbil med en grävmaskin på släp.
Bildtext Tåget hann stanna just före korsningen och specialtransporten kom sedan loss.
Bild: Privat/Janne Kaunisranta

Alla ingredienser fanns för en allvarlig olycka i Ekenäs centrum på söndagen (26.3) då en specialtransport skulle ta sig över järnvägsövergången mellan Genvägen och Pehr Sommars gata. Specialtransporten fastnade samtidigt som rälsbussen med passagerare från Karis körde in mot Ekenäs.

- Om inte föraren på tåget hade reagerat i tid skulle tåget ha kört in i tågtransporten, berättar Janne Kaunisranta som bevittnade händelsen vid 17-tiden på söndagen.

Han blev stannad vid korsningen då en specialtransport med en stor grävmaskin skulle köra över järnvägsövergången.

- Transporten hann upp på övergången, men fastnade sedan mitt på. Tillika som man fastnade började bommarna slå ner.

Kaunisranta säger att långtradarföraren snabbt försökte åtgärda situationen. Också förarna i följebilarna som körde före och efter specialtransporten reagerade.

- Chauffören fick panik att lyfta upp lavetten och bommarna kom ner på släpet. Tåget lyckades stanna ett tiotal meter före specialtransporten. Sedan lyckades föraren få upp släpet och körde bort. Bommarna flög iväg samtidigt som specialtransporten körde iväg från platsen.

Riktig kollision för ett halvt år sedan

Tåget körde vidare liksom specialtransporten. Kaunisranta ringde nödnumret 112 och meddelade att bommarna var sönder vid övergången.

Ett tåg och en transportbil med en grävmaskin på släp.
Bildtext Tåget och specialtransporten körde vidare.
Bild: Privat/Janne Kaunisranta

En dryg halv timme senare körde han förbi och såg polisen plats. Då stannade han och delade med sig av bilder han hade tagit vid övergången.

- Det man tänker är att när det kommer en specialtransport så borde man ju försäkra sig om att tåget inte är på väg just de tiderna. Att man kommer tryggt över utan att det händer sådana här saker, säger Kaunisranta.

Han påminner om att det i september ifjol skedde en olycka i samma korsning då en rälsbuss kolliderade med ett specialtransportsfordon. I den olyckan skadades tre personer lindrigt.

Följde inte reglerna

På Trafikverket är säkerhetschefen för järnvägsfunktioner, Marko Tuominen, av samma åsikt som Kaunisranta. Det är viktigt att kolla upp trafikläget på järnvägen innan en specialtransport kör upp på en järnvägsövergång.

De facto säger till och med reglerna det. En specialtransport ska ringa den trafikcentral som har kontroll över järnvägstrafiken innan man kör över en övergång.

Den här gången ringde specialtransporten till centralen, men det var kö så man fattade beslutet att köra över ändå.

Tuominen säger att Trafikverket kommer att gå igenom händelsen och se till att direktiven verkligen är så tydliga att inte liknande saker händer igen.

Det är närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM) i Birkaland som gör upp rutterna för specialtransporterna.

Tuominen säger att man kommer att tala med centralen och kolla att det verkligen kommer tydligt fram att man måste ringa och kolla innan man kör över när det gäller specialtransporter.

Specialtransporter kör rutten

Orsaken till att specialtransporter använder sig av järnvägsövergången i Ekenäs är att en av broarna på riksväg 25 vid Ekenäs är för låg. För att komma förbi bron måste transporterna ta just denna rutt, säger Tuominen och konstaterar att problemet därför inte enkelt kan lösas på något annat sätt.

På polisen säger kommissarie Maria Sainio att man inte utreder händelsen. Polisen var på plats och kunde konstatera att meddelandet om de trasiga bommarna hade gått vidare.

Vid Trafikverket säger Marko Tuominen att man i det här skedet inte vet om man har några skadeståndskrav på transporten för de trasiga bommarna, men att händelsen utreds.

Vid VR:s medieavdelning är man medveten om en incident, men hänvisar till Trafikverket.

På måndagen, 27.3, ersattes rälsbussarna mellan Hangö och Karis av vanliga bussar. Men det har inget med händelsen på söndagen att göra.

Det beror på att växelsystemet i en av rälsbussarna har gått sönder och man väntar på en ersättande rälsbuss från Tammerfors, uppger VR.

Artikeln korrigerades 28.3 klockan 10.16. det stod felaktigt Trafikcentralen i stället för Trafikverket på ett ställe i texten.

En långtradare står rakt över en järnvägsövergång. En rälsbuss har stött samman med fordonet.

Rälsbuss kolliderade med specialtransport i Ekenäs

Det fanns 30-40 människor på tåget.

Diskussion om artikeln