Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oxfam: Bankernas register ingen vacker syn - skatteparadispengarna skulle behövas på annat håll

Från 2017
"Veroparasiitti" hade någon skrivit utanför Nordea på tisdag 5.4., bilden tagen strax för kl 17.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Europas tjugo största banker registrerar över 25 procent av sina vinster i skatteparadis. Andelen återspeglar inte alls den egentliga ekonomiska aktivitet som sker där. Bland bankerna finns också Nordea.

Det här kommer fram i en ny rapport "Opening the Vaults" som Oxfam och organisationen Fair Finance Guide International har sammanställt.

Rapporten visar hur bankerna använder sig av skatteparadis för att undvika att betala skatt och för att underlätta skatteflykt för sina kunder eller för att kringgå regler och lagar.

Granskningar underlättas av EU:s nya regler för ökad transparens

EU:s nya regler för ökad transparens har lett till att den här sortens undersökningar kan göras. EU kräver att europeiska banker offentliggör information om vinster och den skatt de betalar i alla länder där de verkar.

De 20 europeiska bankerna som har granskats är HSBC, Barclays, RBS, Lloyds, Standard Charter, BNP Paribas, Crédit Agricole, Société Générale, BPCE, Crédit Mutuel-CIC, Deutsche Bank, Commerzbank AG, Ipex, ING Group, Rabobank, UniCredit, Intesa Sanpaolo, Santander, BBVA och Nordea.

Bankerna ombads kommentera rapporten innan den publicerades, och deras svar ingår i rapporten.

I rapporten dras det bland annat följande slutsatser:

  • Skatteparadis står för 26 procent av de vinster som de 20 största europeiska bankerna gjort, men bara 12 procent av bankernas omsättning och 7 procent av bankernas anställda.
  • Dotterbolag i skatteparadis är mycket lukrativa.
  • Banker gör också vinst i skatteparadis där de inte har några anställda. Till exempel den franska banken BNP Paribas gjorde 2015 en helt skattefri vinst på Cayman Islands trots att banken inte har några anställda där.
  • Vissa banker rapporterar vinster i skatteparadis samtidigt som de rapporterar förluster på annat håll, till exempel Deutsche Bank.
  • Luxemburg och Irland är de mest populära skatteparadisen. De 20 största bankerna rapporterade 4,9 miljarder euro i vinst i Luxemburg 2015 vilket är mer än vad de rapporterade i Storbritannien, Sverige och Tyskland sammanlagt.
  • Banker betalar oftast lite eller ingen skatt alls på vinster som de rapporterar från skatteparadis.

Oxfam: Pengar behövs för att bekämpa fattigdom och ojämlikhet

Manon Aubry, Oxfams talesperson för rättvisa skatter, säger i ett pressmeddelande att regeringar nu måste ändra lagarna så att de förhindrar banker och andra stora företag från att använda skatteparadis för skatteflykt.

Aubry påpekar att skatteflykt berövar både europeiska länder och utvecklingsländer pengar som behövs för till exempel läkare, lärare och socialarbetare.

Tyvärr drabbas fattiga länder allra hårdast. Multinationella företags skatteflykt kostar fattiga länder över 90 miljarder euro varje år. Den summan kan ge 124 miljoner barn undervisning och kan finansiera sjukvård som skulle kunna förhindra minst 6 miljoner barns död.

Manon Aubry, Oxfam

Oxfam konstaterar att EU-kommissionen utarbetat ett förslag som är bristfälligt. Meningen är att den offentliga rapporteringen ska utvidgas utanför banksektorn.

Men EU:s förslag är begränsat till företag som har en omsättning på 750 miljoner euro eller mer. Det innebär att upp till 90 procent av alla multinationella företag utesluts.

I förslaget krävs det inte heller att företag rapporterar om verksamhet i alla de länder där de verkar, inklusive utvecklingsländerna.

- De här reglerna måste utvidgas så att alla stora företag ger ut finansiella rapporter för varje land där de är verksamma. Då kan alla länder - också de fattigaste - lättare se om företagen betalar sin skatt eller inte, säger Aubry.

Nya EU-lagar om transparens ger oss en inblick i Europas största bankers affärer och det är ingen vacker syn. Regeringar måste ändra lagarna så att de förhindrar banker och andra stora företag från att använda skatteparadis

Oxfam är en global hjälporganisation som arbetar mot fattigdom i över 90 länder.

Diskussion om artikeln