Svenska Systembolaget kritiserar Finlands nya alkohollag - oroat över berusningskulturen
Systembolaget lyfter fram riskerna med en liberal alkohollagstiftning och anser det positivt att detaljmonopolet hålls kvar i Alkos regi också i fortsättningen. Som motivering anger svenskarna att finländarna dricker mer för att berusa sig än sina nordiska grannar Sverige och Norge.
”Helhetskonsumtionen av alkohol är 10,4 liter ren alkohol i året per vuxen, vilket är mindre är EU-medeltalet 12,5 liter. I Norden är helhetskonsumtionen i Sverige och Norge betydligt mindre än i Finland”, konstaterar Systembolaget i en kommentar till EU-kommissionen.
Systembolaget säger i sitt uttalande att det i Finland råder en berusningskultur där man dricker sällan – men i stora mängder. Att vardagsdrickandet dessutom ökar i Finland ses också som negativt.
I fall Finland i enlighet med det nya lagförslaget inför en liberalare linje i försäljningen, lider folkhälsan. Systembolaget citerar bland annat det finländska Läkarförbundet som har påtalat konsekvenserna för barnen och familjerna.
Systembolagets utlåtande om Finland följer EU:s praxis
Brevet, som har undertecknats av Systembolagets ordförande Kenneth Bengtsson och vd Magdalena Gerger, är en kommentar till det finländska lagförslaget, i enlighet med kommissionens utlåtandepraxis.
Syftet är att ge EU-länderna möjlighet att bekanta sig med föreslagna förordningar och lagar.
I fall ett lagförslag riskerar att bryta mot reglerna om EU:s inre marknad eller få effekter för ett annat EU-land, kan ett enskilt EU-land ge utlåtanden om förslaget. Kommissionen övervakar sedan att reglerna efterföljs.
Väntetiden förlängs för Finlands nya alkohollag
Finlands utkast till ny alkohollag gavs till kommissionen i mitten av december ifjol. Man måste vänta på kommentarerna i tre månaders tid, till den 15 mars.
Kommissionen har ändå beslutat att ge ett ”detaljerat utlåtande” om lagförslaget, vilket betyder att lagen inte får helt godkänt.
Kommissionen anser att förslaget är behäftat med något slags konstruktionsfel och väntetiden förlängdes med ytterligare tre månader, till mitten av juni.
Enligt Lucía Caudet som är informatör vid kommissionens avdelning för den inre marknaden är det detaljerade utlåtandet inte offentligt, i enlighet med medlemsländernas önskan. Det här för att man ska kunna ”föra öppen dialog.”
Förbud för näthandel kan vara orsak
Enligt uppgifter i Verkkouutiset i måndags kan det vara skrivningarna om näthandeln som ligger bakom kommissionens agerande.
Alko skulle få sköta sin handel över nätet, men försäljning på distans från ett annat EU-land till Finland skulle inte vara tillåtet.
Den skrivning i lagförslaget som förbjuder handel på distans är enligt EU-kommissionen inte i linje med reglerna för EU:s inre marknad. Den här uppgiften har inte bekräftats.
Men om uppgifterna stämmer måste Finland ge en utredning till kommissionen om vilka åtgärder man tänker vidta. Sedan granskas kommissionen ännu vad Finland de facto har gjort, efter att lagen har godkänts.
Texten utgår från artikeln Ruotsin Alko vastustaa Suomen uutta alkoholilakia skriven av Jari Strömberg / Yle Uutiset