Har du trakasserats på jobbet?
Sedan starten för tio månader sedan har närmare 2000 personer ringt Arbetarskyddsmyndighetens nya nationella telefontjänst om trakasserier.
Vanligvis är det chefen som hotat eller pratat illa om arbetstagaren, aktivt försvårat arbetet eller delat ut oskäliga varningar.
- Ofta har den som ringer en känsla av att hen blivit osakligt bemött men vet inte vad arbetsskyddslagen säger, berättar överinspektör Jenny Rintala.
Också chefer har hittat arbetarskyddets hjälptelefon och ringer ibland och undrar om en anställd gör sig skyldig till trakasserier genom sitt beteende.
Den nya nationella telefontjänsten får dagligen i medeltal nio samtal om trakasserier, vilket visar att allt inte står rätt till i vårt arbetsliv.
- Vi försöker reda ut vad som har hänt och i riktigt problematiska fall gör vi tillsynsinspektioner vid arbetsplatsen ifråga, förklarar Rintala på Arbetarskyddet.
De flesta av samtalen har kommit från social- och hälsovårdssektorn men också sådana som upplevt trakasserier inom privata föreningar har hört av sig till telefontjänsten.
Hurudana erfarenheter har du av trakasserier på jobbet?
Dela med dig här under om vad du har varit med om och bifoga gärna dina kontaktuppgifter (de publiceras förstås inte) så tar vi kanske kontakt med dig för en eventuell intervju. Du får givetvis vara anonym.