Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vegedagen har kommit för att stanna - partierna vill ha mera vegetariskt

Från 2017
Uppdaterad 29.03.2017 11:15.
Elever tar åt sig skolmat.
Bildtext Skolorna i Esbo, Helsingfors och Vanda serverar ibland endast vegetarisk mat. Många kandidater i kommunalvalet tycker att det ska finnas minst en vegetarisk dag per vecka.
Bild: Yle

Den vegetariska maten tycks ha kommit till skolan för att stanna. En stor majoritet av kommunalvalskandidaterna i Esbo, Vanda och Helsingfors tycker nämligen att skolorna ska servera endast vegetarisk mat åtminstone en gång i veckan.

Kandidaterna som har fyllt i Yles valkompass har fått ta ställning till följande påstående: Skolorna ska servera bara vegetarisk mat minst en gång per vecka.

Av De grönas och Vänsterförbundets kandidater i Helsingfors flaggar över 90 procent för åtminstone en vegetarisk dag per vecka. Också över 80 procent av SDP:s kandidater är helt eller delvis av samma åsikt i frågan. Nästan tre av fyra av SFP:s, Kristdemokraternas och Centerns kandidater tycker att skolorna ska servera bara vegetariskt minst en gång per vecka.

Beslutet om att införa en vegetarisk dag i skolorna i Helsingfors föregicks år 2010 av en het, flera timmar lång debatt i stadsfullmäktige. Då var flera partier splittrade i frågan och till exempel Sannfinländarna och SFP röstade emot förslaget om att införa en vegetarisk dag i skolorna.

Nu tycks frågan inte vara lika känslig. Sannfinländarna tycks ändå hålla fast vid att en vegetarisk dag inte är en bra idé. Över 70 procent av partiets kandidater är helt eller delvis av annan åsikt om påståendet att skolorna ska servera vegetariskt minst en gång per vecka.

Potatis och köttbullar väntar på hungriga elever i skolmatsal.
Bildtext Majoriteten av kandidaterna i kommunalvalet tycker att skolorna borde servera endast vegetarisk mat minst en dag per vecka.
Bild: Yle/Hanna Othman

Vegetarisk dag delar Samlingspartiet i Esbo

I Esbo följer kandidaternas svar samma mönster som i Helsingfors. Den största skillnaden är att 51 procent av Samlingspartiets kandidater är helt eller delvis av annan åsikt om att ha minst en vegetarisk dag per vecka. Också majoriteten, eller 58 procent, av Sannfinländarna är tveksamma.

Majoriteten av SDP:s, Centerns, SFP:s Kristdemokraternas, De grönas och Vänsterförbundets kandidater är för en eller flera vegetariska dagar per vecka i skolan.

Till skillnad från Helsingfors har Esbo för tillfället inte en fastspikad vegetarisk dag i skolorna. Endast vegetarisk mat serveras fyra dagar per fem veckor, men från och med augusti är det meningen att också Esboskolorna ska ha en vegetarisk dag per vecka.

Esboelever: Inget emot fler vegedagar

Hasse Pekola, Cassandra Thesleff, Anna Ilmoni och Sonja Wallin går i åk 9 i Mattlidens skola.
Bildtext Hasse Pekola, Cassandra Thesleff, Anna Ilmoni och Sonja Wallin går i årskurs 9 i Mattlidens skola i Esbo.
Bild: Yle/Kristian Svensson

I Mattlidens skola står ugnskorv på tisdagens meny. Niondeklassisterna Cassandra Thesleff, Sonja Wallin och Hasse Pekola har ätit varsin korv med god aptit. Anna Ilmoni är vegetarian och hon tycker att staden kunde satsa mera på det vegetariska alternativet.

- Det fanns sojakorv i vegedisken, men det såg inte så aptitligt ut, så jag åt ingenting. Oftast är maten helt okej, men för ofta används det ersättningsprodukter så som soja och quorn. Hellre skulle det få finnas någon helt annan rätt, säger Ilmoni.

Thesleff, Wallin och Pekola säger att de helst äter kötträtter i skolan.

- För mig spelar det inte så stor roll, men samtidigt vill jag nog ha kött i maten så att jag ska bli mätt, säger Cassandra Thesleff.

Det fanns sojakorv i vegedisken, men det såg inte så aptitligt ut. Jag åt ingenting.

Anna Ilmoni, åk 9, Mattlidens skola.

Niondeklassisterna tycker att det skulle vara bra om alla från dag till dag fick välja om de äter kött eller vegetariskt. För tillfället krävs det att man lämnar in en blankett för att kunna äta det vegetariska alternativet.

- Inte skulle jag själv välja vegealternativet, men det kunde vara bra för dem som vill prova, säger Pekola.

- Ibland är det vegetarisk mat för alla och då äter jag vegetariskt. Men annars får vi andra inte äta vegetarisk mat. Att ha flera dagar då det serveras endast vegetariskt är en jättebra idé, säger Wallin.

Ugnskorv på menyn i Mattlidens skola.
Bildtext På tisdag var det inte vegetarisk dag i Esbo. Ugnskorv står på menyn i Mattlidens skola.
Bild: Yle/Kristian Svensson

SFP i Vanda saknar klar linje i frågan

Också i Vanda är en majoritet av kommunalvalskandidaterna av den åsikten att det ska finnas minst en dag i veckan då skolorna endast serverar vegetarisk mat. I Vanda har skolorna haft vegetariska dagar sedan 2007.

Av SFP:s kandidater i Vanda har 56 procent svarat att de är helt eller delvis av annan åsikt om påståendet i Yles valkompass. Då man läser de enskilda kandidaternas motiveringar framgår det att en avvikande åsikt i frågan inte i alla fall betyder att kandidaten motsätter sig en vegetarisk dag.

En del kandidater har till exempel svarat att de gärna ser att skolorna serverar vegetarisk mat ännu oftare. En del kandidater tycker i sin tur att eleverna fritt ska få välja om de äter kött eller vegetariskt men att båda alternativen ska vara tillgängliga.

Av de övriga partierna i Vanda ger alla andra partier förutom Sannfinländarna grönt ljus för vegetariska dagar i skolorna.

Diskussion om artikeln