Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ett nytt äldreboende planeras i Ekenäs

Från 2017
Uppdaterad 28.03.2017 22:06.
En tom hustomt i skogen
Bildtext Ett vårdhem planeras längs Bergviksvägen i Gammelboda i Ekenäs.
Bild: Yle/Linus Westerlund

Företaget Rakennusliike Lehto får arrendera en tomt av Raseborgs stad vid Bergviksvägen i Gammelboda. Tanken är att bygga ett serviceboende och ett gruppboende för personer med funktionshinder.

Stadsstyrelsen beslöt att erbjuda tomten för ett årsarrende om cirka 7 500 euro. Tomten är drygt 7 000 kvadratmeter stor. Den kan enligt planen användas för affärsbyggnader och närservicebyggnader. Byggrätten är cirka 2 100 kvadratmeter.

Äldreboendet byggs i en våning och den skulle ha en yta på cirka 1 200 kvadratmeter. Serviceboende ska ha över 30 platser och gruppboendet för personer med utvecklingsstörning har ett tjugotal platser.

Rakennusliike Lehto byggde till AKK-skolan

Stadens tjänsteman beskriver Rakennusliike Lehto Oy Hyvinvointitilat som "en av de mest betydande operatörerna i vårt land och känd för fungerande och högklassiga lösningar."

I Västnyland har Rakennusliike Lehto enligt referensuppgifterna på bolagets webbplats ansvarat för tillbyggnaden och renoveringen av Aleksis Kiven koulu i Sjundeå för drygt tio år sedan (2005).

I stadens tomtpristaxa finns ingenting om affärsbyggnader i Gammelbodaområdet. Bostadstomterna säljs för 20 och tomterna för radhuslängor för 50 euro per kvadratmeter.

Stadens tjänstemän har räknat ut att serviceboendetomten kunde ha ett pris på 70 euro per kvadratmeter byggrätt. Då skulle tomten kosta cirka 150 000 euro. Arrendeförslaget bygger på den siffran.

Artikeln korrigerades 28.3.2017 vid 22-tiden. Det stod tidigare att tomtpriset skulle vara 70 euro per kvadratmeter. Men priset är 70 euro per kvadratmeter byggrätt.