Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hanno Möttölä: Lauri Markkanen står inför sitt största beslut någonsin

Från 2017
Uppdaterad 28.03.2017 16:04.
Lauri Markkanen.
Bildtext Lauri Markkanen kan bli mångmiljonär som 20-åring.
Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Finlands första NBA-proffs Hanno Möttölä är en av de finländska basketspelarna som varit med om collegeslutspelet March Madness.

– För tjugo år sedan då jag var med i Utahs lag så kändes det otroligt att veta att hela USA och en stor del av den övriga världen följer med turneringen. Det är värdens nästfinaste idrottshändelse efter VM i fotboll, säger Möttölä i Sportmagasinet.

– Pressen på alla spelare och lag är enorm eftersom alla matcher kan ses på TV och i alla andra medier. Det fina är att alla ungefär är i samma ålder och sitter i samma båt. Träningsteamet tar hand om allt så professionellt och universitetets pressmänniskor sköter om uppståndelsen.

NBA-draften närmar sig – vad gör Markkanen?

Nu är March Madness över för Markkanen och blickarna vänds framåt. Arizona nådde Sweet Sixteen-skedet och var med andra ord ett av USA:s sexton bästa universitet.

Följande steg för den 213 centimeter långa supertalangen Markkanen är NBA-draften i juni – om han så väljer.

Lauri Markkanen kämpar om bollen med Zach Radz.
Bildtext Lauri Markkanen redo för NBA.
Bild: Chris Coduto/Icon Sportswire

– När jag kom till college fanns det verkligen få (17) utländska spelare i NBA. Jag hade inga tankar på att bli ett NBA-proffs när jag spelade de första åren i Utah.

– För Lauri är situationen totalt annorlunda. Nu finns det till exempel många européer i NBA och dessutom är det helt vanligt att spelare satsar på proffskarriären genast efter ett år på universitetsnivå, säger Möttölä.

NBA naturligt steg redan nu

För Markkanen är NBA ett naturligt följande steg i karriären. Nu är den stora frågan om han väljer att låta sig draftas redan i år. Möttölä anser att 19-åringens beslut är tydligt.

– Det är ingen vits att vänta ett år till. Om han väntar ett eller flera så kommer det hela tiden nya hungriga spelare från nya årskullar som konkurrerar om platserna.

– NBA blir faktiskt hela tiden yngre och yngre vad spelarnas ålder beträffar. NBA-lagen draftar också potential och hoppas att till exempel fysiska talanger ska utvecklas till stjärnor.

Hanno Möttölä
Bildtext Möttölä vet vad han talar om som före detta NBA-spelare.
Bild: EPA

Hur vet en spelare då att han med säkerhet kommer att bli draftad? Sållet är grymt när det endast ordnas två draftomgångar.

I Markkanens fall spekuleras det om att han skulle väljas bland de tio första, men hur kan han veta med säkerhet?

– Efter säsongens slut tar chefstränaren för spelarens universitet kontakt med NBA-klubbarna och frågar rakt på sak, tänker ni välja vår spelare? Ett NBA-lag lovar sedan drafta spelaren om han finns kvar när det är deras tur att välja.

– Basket är en stor business och om ett universitet vill ha bra spelare i framtiden så gäller det för tränarstaben att ha ett rykte om sig att hjälpa sina spelare. Det är också en fördel för universiteten att ha producerat så många NBA-spelare som möjligt.

Miljonär om han väljs tidigt

Som det nu ser det ut som om Markkanen skulle bli en ”one and done”-spelare. Det vill säga en spelare som efter ett universitetsår skriver kontrakt med ett NBA-lag.

Ifall att han väljs tidigt kan årslönen ligga på flera miljoner dollar.

– Vi är stolta här i Finland och i Backasbrinkens idrottsgymnasium (HBA) över att Lauri är på väg mot den absoluta toppen, säger Möttölä.

Lauri Markkanen och Hanno Möttölä i Sportmagasinet tisdag 28.3 kl. 21 och onsdag 29.3 kl. 17.25 i Yle Fem, samt på Arenan i 365 dagar!