Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Eva Wahlström går titelmatch i Åbo – bara hon hittar VM-bältet

Från 2017
Uppdaterad 30.03.2017 10:10.
Eva Wahlström.
Bildtext Eva Wahlström.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Lördagen den 6 maj ska boxaren Eva Wahlström försvara sin WBC-titel i proffsboxning i Åbohallen. Allt börjar vara klart för matchen, bara Wahlström skulle hitta titelbältet hon ska försvara.

– Jaa, säger Wahlström efter en lång fundering. Jag tror att det är i garaget, men jag vet inte exakt var det är för tillfället. Det viktiga är att jag vinner, gör bra ifrån mig och kanske vägen till matchen. Inte är bältena i sig viktiga.

Eva Wahlström med VM-bältet 2015.
Bildtext Wahlström med titelbältet i april 2015, då hon vunnit det för första gången.
Bild: Yle/Magnus Eklöv

Just nu tycker Wahlström att vägen mot titelmatchen ser ganska lätt ut. Hon har inga större problem, och har inte haft det heller efter att hon på juldagen måste lägga sig på operationsbordet.

I matchen mot argentinskan Anahi Esther Sanchez i december spräcktes kinden av en tand. Till slut var kinden så inflammerad att hon var tvungen att operera käken och kinden, och dra ut en tand.

– Ända till julafton försökte jag stå ut. Jag satte till och med julskinkan i en mixer, men sedan blev det operation. Det var första julen jag gick ner i vikt. Men jag tog igen det senare och hade något jag kallade "joulukosto" i januari. Då åt upp mig ganska mycket igen.

4,5 kilo ska bort före matchen

För titelmatchen i superfjädervikt får Wahlström väga högst 58 kilo och 970 gram, men just nu är hennes vikt cirka 63,5 kilo.

– Det betyder rent ut sagt att jag är i pisset. Det betyder att jag måste ta mig i kragen och minska på ätandet. Banta. Banta. Fast det är ganska passligt, för vi har fem veckor tid.

Hon ser inte fram emot att gå ner i vikt, men det hör till sporten. Wahlström säger att hon säkert kommer att gå upp en viktklass så småningom, men då måste hon ge ifrån sig det eftertraktade gröna WBC-bältet.

Som världsmästare måste Wahlström varje halvår försvara sin titel. Varannan gång är det en match mot den som är högst rankad. Varannan gång får hon själv välja en motståndare bland de tio högst rankade.

Eva Wahlström slog Dahiana Santos den 18:e mars.
Bildtext Eva Wahlström försvarade våren 2016 sin VM-titel i en match mot Dahiana Santos.
Bild: Matti Pehkonen, RSG

Det kan ibland vara svårt att få den motståndare man vill ha, eftersom det finns tre andra boxningsförbund med sina bälten, och en boxare kanske inte vill sätta sitt bälte på spel.

– Inom de närmaste dagarna klarnar det vem jag möter i Åbo i maj. Vi väntar på att hon ska försäkra att hon är på väg. Men en vild en är troligen på kommande.

Och fastän Wahlström inte är helt säker på var hon har VM-bältet just nu, så skulle ett bälte till nog intressera.

– Att vinna dem är det viktigaste. Efter det bryr jag mig inte så mycket om var de finns, men till varje match måste jag hitta dem.

Det gröna bältet ska tas med och visas på matchen i Åbo, men sedan är det meningen att Wahlström ska ta det med sig hem igen.

I Åbohallen uppträder också europamästaren Edis Tatli, som försvarar sin titel i lättvikt i en match mot belgaren Francesco Patera. Också Eva Wahlströms man Niklas Räsänen boxas på boxningsgalan i Åbo.

Radio Vega Åboland

7:48

Diskussion om artikeln