Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Den enda kvinnan utan huvudduk - Haneen Jameel måste fly för att kunna vara sig själv

Från 2017
Uppdaterad 19.04.2017 15:54.
Haneen Jameel
Bild: Yle / Eva Pursiainen

När Haneen Jameel studerade vid universitetet i Tikrit var hon den enda tjejen utan huvudduk. Hennes bröder yrkade ständigt på att hon skulle ha på sig duken, liksom professorerna. Men hon vägrade.

- Min relation till Gud han inget med en huvudduk att göra. Om jag vill använda scarf, använder jag den för Gud och inte för människor. Men nu vill jag inte använda den för Guds skull heller - jag vill inte utöva den delen av islam.

Att göra som man vill, ingen självklarhet

Haneen Jameel är uppvuxen i en stor familj först i Bagdad och sedan i Tikrit. Sedan liten fick hon höra av sina föräldrar att hon ska göra det hon tror på och inte bry sig om det som andra säger. Men det skulle visa sig vara lättare sagt än gjort.

- Kanske de inte borde ha sagt så, vi har ett annorlunda samhälle och annan kultur. Men jag tror på allas rätt att göra som de vill, vi behöver inte restriktioner i kläder eller färger som vi använder.

Haneen ville bli skådespelare. Men där satt pappa och bröderna stopp: Ingen skulle respektera en skådespelande flicka, ansåg de. Så hon fick välja mellan juridik och journalistik i stället och valde det senare.

Haneen Jameel
Bildtext Haneen Jameel och jag träffas på ett kafé i ett köpcentrum i närheten av hennes hem.
Bild: Yle / Eva Pursiainen

Bara fyra andra kvinnor studerade journalistik vid universitetet i Tikrit. Många familjer vill inte att deras barn jobbar som journalister, speciellt om det är frågan om en dotter. I Irak är det nämligen mycket farligt att jobba som journalist, många får sätta livet till.

Till exempel kidnappades den kända irakiska journalisten Afrah Shawqi precis före jul. Hon är känd för att skriva djärvt om samhällsproblem i Irak. Strax före sin kidnappning hade hon publicerat en artikel om hur kriminella gäng och väpnade grupper kan utföra brott utan att straffas i Irak.

Shawqis kidnappare frigav henne i början av januari och hon kunde återförenas med sin man i Finland.

Men ett mindre uppmärksammat fall i Finland och Euriopa var Shifa Gardi som i februari dödadesav en vägbomb när hon rapporterade om belägringen av Mosul för tv-kanalen Rudaw. (Källa: Reportrar utan gränser)

- Kvinnliga journalister och mediearbetare som arbetar med frågor om mänskliga rättigheter, ansvarsskyldighet och tillgång till rättslig prövning är särskilt utsatta för hot och trakasserier, sa Francesco Motta, FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter i Irak för ett par år sedan.

"Dina vänner kan låna dig pengar till en huvudduk"

- Jag ville studera tv-journalistik och jobba för en tv-kanal. Men min pappa och mina bröder sade att det kan jag inte. Så jag studerade tidningspress i stället.

Det var jobbigt att vara den enda kvinnan utan huvudduk på ett stort universitet. Haneen var ensam om att låta bli huvudduken inte bara på sin fakultet, utan på hela det stora universitetet.

Det goda var att pappa alltid stödde mig. Mina bröder ville att jag skulle ha huvudduk men min pappa försvarade mig.

― Haneen Jameel

- Ibland fick jag inte komma in där om jag hade en kortare kjol på mig, de skickade hem mig för att byta. Varje dag fick jag kommentarer, dekanen sade att mina tjejkompisar säkert lånar pengar till en huvudduk om jag inte har råd själv. De ville kontrollera mig och tvinga mig att göra sånt jag inte ville. Mitt hår kommenterade de också. Det är känsliga saker, ingen borde kommentera det.

Hur kändes det?

- Ibland grät jag och beslöt mig för att sluta studera och stanna hemma. Men så ryckte jag upp mig och bestämde mig för att ingen ska trycka ner mig. Det här är jag och de borde acceptera mig som jag är. Det goda var att pappa alltid stödde mig. Mina bröder ville att jag skulle ha huvudduk men min pappa försvarade mig.

Haneen poängterar ändå flera gånger att det är kulturen i Irak som är orsaken till att kvinnor och män har så olika normer, inte religionen i sig.

Haneen Jameel
Bildtext Här i Finland sticker Haneen Jameel inte längre ut ur mängden på samma sätt som i Tikrit där hon var en av få kvinnor som vägrade huvudduk.
Bild: Yle / Eva Pursiainen

Redan under studietiden började Haneen skriva för en lokaltidning och många av hennes texter var satiriska krönikor som handlade om politik och samhälle. De sågs inte alltid på med blida ögon. Som när hon skrev om hur regeringen lurar den irakiska befolkningen på all olja.

- Ofta blev mina artiklar bortdragna av min chef. Jag hade skrivit något och han sa absolut nej till publicering. Och det är ju jättejobbigt, när man har skrivit något och vill få ut det så alla kan höra din röst, och så slänger de bara bort det.

När både Haneen och hennes pappa började hotas av sin omgivning flyttade familjen till Fallujah.

Var nära att bli bortförd av IS

Det var inte särskilt mycket bättre i Fallujah, visade det sig. Terrorgruppen IS belägrade staden i början av år 2014. IS-krigare började samla flickor och kvinnor från området. De förde iväg dem, oberoende av grad av frivillighet, för att bli fruar till IS-män.

Ruiner i staden Fallujah i Irak efter strider mot IS.
Bildtext IS har lämnat Fallujah i ruiner.
Bild: EPA/STRINGER

Eller, “fruar”. Haneen vill inte ta orden i sin mun.

- Det var ju uppenbart att det inte bara skulle vara för en man… Man skulle ju vara till för flera män. Som skulle göra allt möjligt med en.

År 2014 publicerade FN en rapport om bland annat kvinnors utsatta situation i Irak. I rapporten kommer det fram att IS-krigare mördar och kidnappar kvinnor och flickor som sexslavar, och rekryterar barn till sina trupper. I synnerhet den yazidiska minoriteten, som lever på kurdområdena i norra Irak, är utsatta för IS råa angrepp.

I fjol tilldelades EU:s pris för mänskliga rättigheter, Sakharov-priset, till Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar. Murad och Bashar var bland de tusentals kvinnor och barn som kidnappades och senare såldes som sexslavar när IS anföll och tog över kurdiska områden i norra Irak 2014.

Unga kvinnor som Murad och Bashar utnyttjas sexuellt och får hjälpa terroristerna med att tillverka bomber och självmordsvästar. Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar överlevde och lyckades ta sig till Europa, och fick det prestigefyllda priset för deras kamp för värdighet och rättvisa.

Nadia Murad till vänster, Lamiyja Aji Bashar till höger. De är klädda i yazidiernas traditionella dräkt med en slköja över huvudet samt ovanpå en hatt med guldslantar sydda runt brättet.
Bildtext Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar
Bild: EPA/Patrick Seeger

Flykt och att lära sig sova i våningssäng

Haneen och hennes syster fick en chans att rymma. De åkte iväg till en annan ort med en man som lovade föra unga kvinnor från området i säkerhet. De trodde alla att det bara skulle vara för några veckor på sin höjd.

Men efter att ha varit inneboende hos en av sin fars vänner på den andra orten i flera veckor insåg Haneen att situationen inte skulle bli bättre, tvärtom. Hon måste iväg.

De flydde till Turkiet, där smugglare ordnade systrarna en plats på en gummibåt över till Grekland. Båten blev fasttagen av turkiska kustbevakare och flyktingarna forslades tillbaka till Turkiet.

Väl där sade sig Haneen vara från Syrien och var häktad i bara tre dagar. Det sade däremot inte hennes syster, som fick sitta fängslad i tio dagar.

Samtidigt fick Haneen ett nytt erbjudande av en smugglare för att ta sig över till Grekland.

- Jag tvekade. Min syster satt ju i finkan! Men smugglaren sade att han fixar över henne när hon blir frigiven. Så jag åkte.

I Grekland fick hon tag i ett fejkat pass. På så vis kunde hon flyga till Finland i stället för att gå hela den långa vägen.

I Finland blev hon väl emottagen på sin första flyktingmottagning. Ett par veckor senare återförenades hon också med sin syster. Men det var svårt för henne att anpassa sig till att dela rum med främlingar, det hade hon ännu aldrig gjort i sitt liv dittills.

- Jag förstod inte ens hur jag skulle sova i en sån där våningssäng! Jag hade aldrig sett en sådan. De andra tjejerna hjälpte mig upp.

De blev flyttade till flyktingmottagningen på Karlsgatan i stadsdelen Berghäll i Helsingfors. Det var stökigt, hon blev trakasserad av männen där. Personalen var hård, tyckte hon.

- Min syster hittade en finländsk familj som tog oss som inneboende. Det var svårt för mig att flytta in hos okända människor. Jag ville det inte, jag grät, men min syster var så oroad för att vi skulle skickas norrut.

Den finska familjen var så underbar och de träffas ganska ofta fortfarande, säger Haneen. För att lära känna det här samhället var det nyttigt att bo med en vanlig finländsk familj.

- Jag fick se hur man firar högtider, hur man äter och allt. Det var ett bra steg.

Att göra precis som man vill - men vad vill man?

Haneen Jameel fick kontakt med Vihreä Lanka, De Grönas partitidning, och började skriva en blogg på tidningens webbplats. Hon skrev om hela sin långa väg till Finland, om sin anpassning till det här samhället, om sina tankar om kvinnors ställning i Irak.

Speciellt den biten var hon rädd för att skriva om, eftersom hon i Irak fått så hård respons då hon skrivit något gällande kvinnors ställning.

Haneen Jameel, pressbild
Bildtext En pressbild togs för Haneens blogg.
Bild: Karoliina Ek

- Jag var väldigt nervös. Tänk om det irakiska samhället skulle ha några tentakler in i Finland och kunna bestraffa mig på något sätt, om jag skulle få problem med min asylansökan? Men chefredaktören försäkrade mig om att jag faktiskt kan skriva precis vad jag vill. Och det gjorde jag. Och inget hände!

Haneen är med i en musikal. I maj kommer hon att stå på Nationalteaterns scen och vara en av skådespelarna i pjäsen Karavaani. Hon kommer att sjunga och dansa i det som är slutprodukten av ett 1,5-årigt projekt om det 100-åriga Finland.

Hon kommer att förverkliga en av sina stora drömmar i livet. Hon kommer att göra något som varit absolut förbjudet.

- När jag berättade för min mamma i telefon att jag ska vara med i en pjäs, sa hon att hon inte tänker prata med mig längre för det är så opassande med teater. Men min pappa sade att om det gör mig lycklig ska jag fortsätta. Tänk att pappa är mer liberal än mamma!

Jag behöver några år för att veta vad jag vill och vad jag ska bli. Det är komplicerat att vara i en situation där jag ska återuppfinna mig själv.

― Haneen Jameel

Nu bor Haneen ensam i en egen lägenhet på fem minuters gångavstånd från sin finska familj.

- En trevlig lägenhet, allt är mitt eget.

Att kunna göra precis vad man vill, och hur man vill, är svårt när man aldrig haft alla dessa valmöjligheter. När allt är möjligt - vad vill jag ens?

- Speciellt här i Finland går livet så snabbt. Jag kan göra vad som helst, jag känner att jag ständigt borde vara vaken och skynda mig till nästa grej. Det finns så mycket!

Nu när Haneen inte omges av den irakiska kulturen funderar hon mycket på hurudan hon är, eller vill vara, utan den.

- Det är skönt att ha det här utrymmet och friheten, men jag behöver några år för att veta vad jag vill och vad jag ska bli. Det är komplicerat att vara i en situation där jag ska återuppfinna mig själv. Jag är mycket lugnare nu och mer du med mig själv än när jag kom. Jag gillar mitt hem, mitt skrivande, mitt skådespelande. Ännu gör jag inget för min relation till Gud fast min mamma ständigt påminner mig om den saken, men…

Hon rycker på axlarna och ler urskuldande.

- Jag vet inte.

Haneen Jameel
Bildtext Efter vår intervju ska Haneen träffa en kompis inne i köpcentret. Dagen därpå blir det skola igen, hon studerar finska varje dag. Och på kvällen teaterövning.
Bild: Yle / Eva Pursiainen

Som Haneen ser det finns det ingen väg för henne tillbaka till Irak. Resten av familjen är bosatt i Turkiet, och nu har de kontakt dagligen. Men hon lever här nu, har en egen lägenhet och rår om sitt eget liv.

- Jag önskar att mina vänner ska vara i säkerhet, men vad Irak beträffar vet jag att där aldrig kommer att vara fred. Jag önskar oljan skulle ta slut så ingen skulle komma och kriga med oss. Ja, faktiskt! Jag önskar att Irak var ett fattigt land utan olja. Det är roten till allt det onda.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln