Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Ät dig till en minskad cancerrisk - vart fjärde cancerfall kunde undvikas med en hälsosam kost

Från 2017
Uppdaterad 30.03.2017 16:22.
Låda med frukt och grönsaker
Bild: CC0 / Stocksnap.io

Kaffe och grönsaker mot bröstcancer, soja mot prostatacancer. Näringsexperterna ger råd om hur man minska cancerrisken genom rätt slags kost.

Inget livsmedel kan ensamt orsaka cancer eller bespara någon från cancer. Många födoämnen har ändå en bevisad effekt när det gäller att minska cancerrisken.

Grafik som visar livsmedel som motverkar bröstcancer.
Bild: Yle

En hälsosam diet uppskattas minska cancerrisken med ungefär 20-25 procent.

- Man har hittat en mängd ämnen som motverkar cancer framförallt i de födoämnen som kommer från växtriket, säger Reijo Laatikainen, legitimerad näringsterapeut på Docrates cancersjukhus.

Den västerländska kosten ökar cancerrisken

Reijo Laatikainen och Timo Joensuu, cancerforskare på Docrates cancersjukhus, har samlat en mängd pålitlig forskningsinformation i en ny bok. Det är den första inhemska boken som på ett heltäckande sätt tar sig an det här ämnet.

- Informationen om kopplingen mellan näring och cancer har ofta varit fragmenterad och av dålig kvalitet, ofta också enbart humbug. Därför fanns det ett behov för en sådan här bok, säger Laatikainen.

En allmän riktlinje som passar de flesta är de nuvarande kostrekommendationerna med tyngdpunkt på grönsaker och bär eller medelhavskost.

Däremot ökar cancerrisken om man äter mycket fett, socker, vitt spannmål, rött kött och processade produkter som ofta ingår i en västerländsk kost.

Grafik som visar livsmedel som motverkar tarmcancer.
Bild: Yle

Det är inte alltid lätt att forska i hur maten påverkar hälsan. Man har till exempel identifierat många motsägelsefulla effekter i mjölkprodukter.

- Mjölkprodukter minskar risken för tarmcancer, men å andra sidan kan vissa beståndsdelar av mjölk öka risken för prostatacancer hos män, förklarar näringsterapeuten Reijo Laatikainen.

Risken för prostatacancer kan i teorin öka om man konsumerar ungefär 1,5 gånger mer mjölkprodukter än den finländska rekommendationen.

Broccoli, blåbär, bönor och fullkornsbröd är hälsobomber

En grundregel är måtta med allt. Kålväxter, mörka bladväxter, bönor, bär och fullkornsspannmål innehåller många bra näringsämnen.

Alkohol och tobak ska man undvika och vikten ska hållas på en normal nivå.

Grafik som visar livsmedel som motverkar prostatacancer.
Bild: Yle

Vissa födoämnen brukar enligt de rådande trenderna klassas som superfood. Dem ska man ändå förhålla sig till med ett visst bondförnuft.

Om ens diet i stora drag är i skick kan man finslipa den med diverse födoämnen som kan minska cancerrisken. Näringsterapeuten kallar ändå inte de ämnena för superfood.

- Det finns inget sånt som superfood, säger Reijo Laatikainen.

I Finland upptäcks årligen ungefär 30 000 nya cancerfall. De vanligaste cancerformerna bland män är prostata- och lungcancer och bland kvinnor bröst- och livmodercancer. Cancer i tarmen är vanligt bland båda könen.

De födoämnen som finns på bilderna i artikeln är förenklade exempel. Mera information finns i Reijo Laatikainen och Timo Joensuus bok Syö hyvin, voi paremmin - Ravinto syövän ehkäisyssä ja hoidon tukena, förlag: Kirjapaja 2017.

Texten är en översättning av artikeln Syö syöpäriski pienemmäksi – Joka neljäs syöpä voitaisiin välttää terveellisellä ruokavaliolla skriven av Paula Tiessalo/Yle Uutiset.

Närbild på pillerburk med kalcium, magnesium och zink.

Mångsidig mat vinner ännu över alla piller

D-vitamin är det enda kosttillskott du kan behöva.

Diskussion om artikeln