Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Barnen klädde upp sig för lantdagsbal

Från 2017
Uppdaterad 29.03.2017 05:19.
Letkajenka var populärt på lantdagsbalen
Bildtext Jenkan var pop, men inte lika populär som kickapoon.
Bild: Yle/ Peik Henrichson

Tredjeklassarna i Borgå höll hårt på traditionerna när de på tisdagen samlades till lantdagsbal i Borgå idrottshall. Därför var det knappast någon överraskning att kickapoon var den populäraste dansen och Alexandersbakelsen det populäraste tilltugget på balen.

Alla Borgå stads tredjeklassare och elever i sammansatta klasser för årskurs 3–4 blev på tisdagen inbjudna på lantdagsbalen för barn i idrottshallen.

Över 500 handskakningar

Balen inleddes med en lång handskakningsceremoni som vid inträdet till slottsbalen på självständighetsdagen, men med den skillnaden att nu stod stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula och fullmäktigeordförande Mikaela Nylander som högtidligt värdpar.

Det blev sammanlagt över 500 handskakningar med skolelever och därtill flera lärare, skolgångsbiträden, artister och medhjälpare – totalt nästan 700 deltagare.

Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula och fullmäktigeordförande Mikaela Nylander skakade hand med flera hundra skolelever.
Bildtext Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula och fullmäktigeordförande Mikaela Nylander skakade hand med flera hundra skolelever.
Bild: Yle/ Peik Henrichson

Men trots att dansen kickapoo var pop, var alla elever inte helt eniga om vilken dans som vars bäst.

─ Jag tyckte mest om att dansa Hamburg sextur, säger Viljam Tallberg från Sannäs skola i östra Borgå.

Viljam får medhåll av några klasskamrater:

─ Jo, Hamburg sextur är bra för det är fart hela tiden och dessutom får man ofta byta par.

Pojkarnas plaketter var snygga som Pro Finlandia-medaljer.
Bildtext Pojkarnas Finland 100 år-plaketter var lika snygga som Pro Finlandia-medaljer.
Bild: Yle/ Peik Henrichson

Viljam Tallberg och hans klasskamrater verkade ha väldigt bra koll på Finlands historia. De kände till att Borgå lantdag sammankallades av kejsar Alexander I av Ryssland medan 1808-1809 års krig ännu pågick, och att kejsarens tron fanns med på lantdagen.

Kommunicera med solfjädrar

En bidragande orsak till att pojkarna visste så mycket, kan vara att de har haft besök av museilektor Hannele Tenhuvuori från Borgå museum. Tenhuvuori har försökt levandegöra händelserna år 1809.

─ Pojkarna har varit intresserade av svärd, och flickorna har till exempel intresserat sig för hur damerna på den tiden kunde kommunicera med hjälp av solfjädrar.

Hovets damer kunde i början av 1800-talet med solfjäder visa sitt intresse eller ointresse för en man, utan att alls behöva säga något, vilket har fascinerat många skolflickor.

─ Det har varit en tacksam uppgift att berätta om lantdagen, och därför känns det fint att nu kunna besöka balen tillsammans med skoleleverna, säger Hannele Tenhuvuori.

Tredjeklassisterna småpratar på lantdagsbalen.
Bildtext Small talk är viktigt på bal.
Bild: Yle/ Peik Henrichson

Också i övrigt verkade alla uppföra sig väldigt belevat på barnens lantdagsbal. Även tredjeklassarna visade sig behärska small talk, och ingen kastade sig heller över maten.

Roterande system

Eftersom alla skolelever inte rymdes samtidigt på dansgolvet i idrottshallen, var eleverna indelade i tre stora grupper enligt ett roterande mönster så att en tredjedel av eleverna dansade, en tredjedel satt i läktarn, och den sista tredjedelen umgicks kring matbordet.

Själva dansuppvisningarna var lyckade. Det blev förstås klassiska folkdanser, jenkor, ringdanser och valser, men också dansaren och koreografen Panu Varstalas kända dans Onni, som skolorna hade övat sig att framföra.

Pojkarna från tredje klassen i Sannäs skola skålar på balen.
Bildtext Pojkarna från tredje klassen i Sannäs skola skålar tillsammans med museilektor Hannele Tenhuvuori.
Bild: Yle/ Peik Henrichson

Lantdagsbalen i Borgå är helt unik i ett nationellt perspektiv. Susann Hartman, som är chef för kulturtjänsterna i Borgå, anser att Borgå här klart skiljer sig från huvudstaden Helsingfors.

─ Här firar vi inte självständighetsdagen tillsammans med barnen på samma sätt som man gör i Helsingfors, utan här söker vi oss längre bakåt i historien, säger Hartman.

På lantdagsbalen dansades både pardans, rindans och jenkor (schottis).
Bildtext På lantdagsbalen dansades både pardans, ringdans och jenkor (schottis).
Bild: Yle/ Peik Henrichson
Flickorna från Sannäs visar upp sina vackra festklänningar och frisyrer.
Bildtext Flickorna på balen hade klätt sig i sina vackraste festklänningar.
Bild: Yle/ Peik Henrichson
Yrkesskolan Amisto skötte om trakteringen på lantdagsbalen.
Bildtext Yrkesskolan Amisto skötte om trakteringen på lantdagsbalen.
Bild: Yle/ Peik Henrichson

Diskussion om artikeln