Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hamburgare och nudlar på menyn när Helsingforsskolorna har internationell matvecka

Från 2017
Pho från Saigon
Bildtext Arkivbild. Pho från Saigon.
Bild: Yle/Public domain

Finlands hundra år firas med en internationell matsedel i Helsingforsskolorna den här veckan. Till självständighetsdagen lovas något riktigt extra.

Tisdag: hamburgare med antingen mört griskött eller biff gjord på bondböna. Onsdag: äggnudlar med blomkålsbullar, falafelbullar och majssalsa med tomat. Torsdag: fisksoppa i medelhavsstil, och till efterrätt pannkaka med jordgubbssylt.

Det är vad elever i Helsingfors skolor får äta när det är internationell matvecka i skolorna.

I skolorna syns olika nationaliteter. Det är naturligt att komma ihåg våra invandrare genom att bjuda på smaker från andra kulturer.

Mikael Neuvonen, Helsingfors stads servicecentral

- Visst är dagens skolmat mer mångsidig och internationell än tidigare. Hamburgare, pizza och lasagne syns också på de vanliga matsedlarna. Men de internationella inslagen syns mer i den här veckans matsedel. Kanske man kan tala om cross kitchen-känsla, hamburgare med pulled pork eller bondböna speglar också dagens finska kök, säger enhetsdirektör Mikael Neuvonen på Helsingfors stads servicecentral, och konstaterar att torsdagens pannkaka säkert blir populär.

En del av Finland 100-jubileet

Den internationella matveckan är en del av det nationella "Vi äter tillsammans"-projektet, som ordnas för att fira Finlands hundra år som självständig nation.

- I Helsingfors bor många invandrare, och i skolorna syns olika nationaliteter. Det är naturligt att komma ihåg våra invandrare genom att bjuda på smaker från andra kulturer.

På självständighetsdagen ska vi ha en riktig festmeny i skolorna.

- På självständighetsdagen ska vi ha en riktig festmeny i skolorna. Målet är att eleverna ska ordna ett riktigt fint evenemang kring det. Det ska bli en festmåltid med förrätt, huvudrätt och efterrätt. Men så långt har vi inte ännu planerat matsedlarna, säger Mikael Neuvonen på Servicecentralen.

Årets temadagar förverkligas inom den gängse budgeten. Enligt Neuvonen går det att ibland satsa lite extra på skolmaten genom att planera matlistorna.

Elever tar åt sig skolmat.

Vegedagen har kommit för att stanna - partierna vill ha mera vegetariskt

Många partier vill ha minst en vegedag per vecka i skolorna.

Diskussion om artikeln