Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nästa vecka får Pargasborna sitt vaccin

Från 2017
Uppdaterad 29.03.2017 08:20.
En fästing har sugit sig fast på huden
Bild: AOP

På måndag inleds TBE-vaccineringen i Pargas. Då kan både ortsbor och fritidsboende på orten låta vaccinera sig avgiftsfritt mot fästingburen hjärninflammation.

Med våren kommer fästingarna. Risken att smittas av TBE efter ett fästingbett har konstaterats vara störst i Pargas. Därför kan alla Pargasbor och fritidsboende som vistas på orten låta vaccinera sig gratis mot sjukdomen.

Institutet för hälsa och välfärd, THL, bedömer att fritidsboende kan ha rentav större risk att utsättas för fästingar och TBE-smitta än permanent bosatta och därför har de tagits med.

Gränsen går vid minst fyra veckor på orten under sommarmånaderna och fritidsboende börjar vaccineras i maj. Jussi Sane, ledande expert på THL, väntar med intresse på effekterna. Han konstaterar att av 61 fall i hela landet i fjol fanns 15 i Pargas.

– Det är många fall och det är klart intressant att se hur vaccineringen påverkar antalet. Med tiden kommer effekten att märkas, men det beror på hur många som tar vaccinet.

Grundvaccinationen mot TBE består av tre doser. De två första doserna ges med en månads mellanrum, den tredje efter 5–12 månader.

Som solkräm

Personer som inte tagit alla doser får de kompletterande doserna utan kostnad på fem hälsostationer i Pargas. Gravida och barn under tre år vaccineras inte.

Grundvaccinationsserien består av tre vaccindoser. THL rekommenderar att den första boosterdosen ges efter tre år. De Pargasbor som har fått sina tre grunddoser får inte påfyllnadsdoser (booster) betalda.

När det gäller fästingburna sjukdomar som TBE och borrelios, så är det lite som med solkräm, säger Sane.

– Man vet att man borde skydda sig, men det finns fortfarande människor som inte gör det. Antingen glömmer de bort det eller så bryr de sig inte.

Intervjuade om fästingkunskap

THL intervjuar alla som smittats av TBE för att med största möjliga precision kunna fastställa smittoplatsen. I somras var forskarna i Pargas också för att intervjua ortsbor för att få en uppfattning om hur mycket de vet om fästingar, attityder om vaccin och andra åtgärder mot TBE och borrelios. Överlag är kunskaperna goda, men vissa missuppfattningar finns fortfarande.

– Det är rätt många som fortfarande tror att man kan skydda sig mot både borrelios och TBE med vaccin, ungefär 40 procent.

Mot borrelios finns inget vaccin. En annan felaktig uppfattning är att det inte går att använda fästingmedel. Det är få som använder och litar på dem, säger Sane. Han påpekar att klädseln också är av betydelse och att det är bäst att gå i täckande kläder på ställen där det finns risk för fästingar.

Artikeln har 29.3.2017 kl.8.20 kompletterats med uppgiften om att Pargasbor som fått sina tre grunddoser inte får påfyllnadsdoser betalda.

Diskussion om artikeln