Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sju mindre partier utmanar de stora i kommunalvalet

Från 2017
Uppdaterad 30.03.2017 09:20.
Bildsättningsbild för kommunalvalet
Bild: Yle

Yles temasatsning Fokus på partiet avrundas idag med en titt på de mindre partierna. Vilka är de? Och har de några möjligheter att påverka?

Nedan presenterar vi sju mindre partier som utmanar riksdagspartierna i valet.

Fokus på partiet

Finlands kommunistiska parti

Finlands kommunistiska parti FKP ställer upp drygt 221 kandidater i 36 kommuner. Partiet vill bland annat förhindra vinstdrivande byggbolag från att betala ut dividender, införa ett tak på de högsta hyrorna och jobba för avgiftsfri kollektivtrafik i kommunerna.

I kommunvalet 2012 fick FKP drygt 11 000 röster. Det här berättigade till en handfull fullmäktigeplatser. Den mest kända FKP:aren torde vara Helsingforspolitikern Yrjö Hakanen. Hakanen har sedan 2004 fört en ensam men ihärdig kamp mot högerkrafterna som FKP:s enda ledamot i Helsingfors.

Kommunistiska arbetarpartiet

Kommunistiska arbetarpartiet går till val med ett detaljerat valprogram som syftar till att förstärka kommunernas ställning. Partiet vill bland annat införa progressiv kommunalskatt, höja fastighetsskatten och skärpa företagens beskattning.

Föga överraskande säger partiet nej till allt som heter privatisering och bolagisering av vården. Vården skulle bli mer jämlik om läkarna förpliktades att jobba i glesbygden i 1-3 års perioder, anser man inom partiet.

I kommunalvalet 2012 fick Kommunistiska arbetarpartiet 704 röster.

Piratpartiets och FKP:s logotyper
Bildtext FKP och Piratpartiet hör till de mer framgångsrika småpartierna.

Piratpartiet

Piratpartiet går till val med individens rättigheter, öppet beslutsfattande och it-frågor på agendan. I framtidens kommun skulle man satsa på elektroniska tjänster, självbetjäning och servicesedlar för att finansiera tjänsterna.

I vissa europeiska länder har Piratpartiet haft framgång framför allt i lokala val. I Finland har stödet för Piratpartiet ändå varit anspråkslöst: i valet 2012 fick partiet drygt 5 000 röster.

Liberalpartiet

Liberalpartiet förespråkar individuell frihet och företagsamhet. Partiet vill banta ned den offentliga sektorn och sänka skatterna. Målet är att staten och kommunerna inte ska bland sig i människors vardag mer än nödvändigt.

Fram till sommaren 2016 gick partiet under namnet Whiskypartiet. Bland medlemmarna började man emellertid befara att partiet kunde komma att betraktas som ett skämt, med påföljden att namnet byttes ut.

Liberalpartiet ska inte förväxlas med Finlands liberala parti, som fört en tynande tillvaro sedan 60-talets glansdagar.

Feministiska partiet

Feministiska partiets logo inför valet 2017.
Bildtext Feministiska partiet ställer upp fyrtio kandidater.
Bild: Yle/Anna Savonius

Feministiska partiet går till val med 40 kandidater i nio kommuner. Partiet vill jobba för ickediskriminering, mänsklig trygghet och jämställdhet. Det här är utmaningar som dagens ideologier inte klarat av att få bukt med, anser man inom partiet.

I Sverige har Feministiskt initiativ tagit mandat i ett dussintal kommuner. I riksdagsvalet 2014 blev FI det största partiet utanför Sveriges riksdag. Det återstår att se hur stödet för Feministiska partiet i Finland kommer att utvecklas framöver.

Djurrättspartiet i Finland

Djurrättspartiet går till val med en allmän programförklaring där ekologi, etisk hänsyn och djurens rättigheter betonas. Partiet ställer upp 15 kandidater i sex kommuner.

Självständighetspartiet

För Självständighetspartiet är den nationella suveräniteten prioritet nummer ett. I sitt kommunalvalsprogram flaggar partiet bland annat för ett utträde ur EU och införandet av en egen valuta.

Partiet vill också se mer direkt demokrati i kommunerna. Viktiga kommunala ärenden borde avgöras med direkta folkomröstningar, inte i fullmäktige, anser partiet.