I dag skrivs historia - Theresa May trycker på brexit-knappen
Det som sker i eftermiddags beskrivs som en av de största händelserna i Storbritanniens efterkrigshistoria. Nio månader efter folkomröstningen då knappt 52 procent av britterna sade nej till EU ska premiärminister Theresa May formellt inleda processen ut ur EU.
- Äntligen, det är på tiden. Vi är britter snarare än européer, konstaterar Londonbon Dave och skyndar tillbaka till byggararbetsplatsen.
Men brexit delar åsikterna. I närheten av det brittiska parlamentet Westminster träffar jag Theresa som är en dam i 60-årsåldern.
- Det blir ett historisk ögonblick som vi tyvärr kommer att ångra. Brexit är ett stort misstag, jag anser att vi borde stanna i EU, säger Theresa.
”Processen inleds – nedräkningen börjar”
Men när Storbritannien på onsdag lämnar in den formella ansökan om att lämna EU genom att skriftligen meddela att Lissabonfördragets artikel 50 aktiveras så finns det inte längre någon återvändo.
Då kör skilsmässoprocessen igång samtidigt som nedräkningen inleds. Enligt artikel 50 har EU och Storbritannien två år på sig förhandla och godkänna villkoren för utträdet.
Clarence som är pensionär och bor i nordvästra England men kommit till London över dagen är uppgiven.
- Sen i juni ifjol fram till åtminstone 2019 kommer vi diskutera brexit istället för att koncentrera oss på hur man kunde förbättra det här landet. För mig känns hela utträdesprocessen som tre bortkastade år.
”May måste hålla tungan rätt i mun”
Det blir första någonsin som ett EU-land formellt sätter igång utträdesförhandlingar.
Ansökan om ett utträde överlämnas av Storbritanniens EU-ambassadör i Bryssel, Tim Barrow, till Europeiska rådets ordförande, Donald Tusk, klockan 14.30 finsk tid.
Ansökan kommer enligt brittiska medier vara ett åttasidigt brev.
Strax efter det ska premiärminister May inför det brittiska parlamentet redogöra för innehåller i brevet.
Senast hon informerade om målsättningarna med brexit lät hon förstå att EU har mera att förlora på att frysa ut Storbritannien än vad britterna har på att bli utfrysta av EU. Det tolkades som att Storbritannien kan tänka sig aggressiva skattesänkningar för att locka till sig företag.
Forskaren Agata Gostynska-Jakubowska vid tankesmedjan Centre of European Reform i London tror att May nu kommer att ha en mer försonlig ton.
- Det ton hon använder i sitt brev och i sitt tal är av enorm betydelse för att förhandlingarna ska komma på rätt spår från dag ett. Om hon vill få en bra början kan hon inte komma tuffa krav utan måste vara både konstruktiv och flexibel.
”Över 20 000 EU-lagar ingår i förhandlingarna”
Men att efter fyra decennier som EU-medlem lämna unionen är allt annat än lätt. Både EU och Storbritannien har varnat för att förhandlingarna blir väldigt svåra.
Medan Storbritanniens brexitminister Davis Davis har betecknat förhandlingarna som de viktigaste för landet för en generation.
- Även om det svårt, är det möjligt att nå ett avtal om utträde inom två år. Men det är extremt svårt, kanske omöjligt att under dessa två år också kunna enas om Storbritanniens framtida relation till EU, säger forskaren Agata Gostynska-Jakubowska.
Storbritannien skulle vilja föra dessa två förhandlingar parallellt.
EU har däremot inte ännu enats om exempelvis ett handelsavtal mellan EU och Storbritannien kan förhandlas fram redan under utträdesförhandlingarna eller om det måste ske först efteråt.