Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige bekräftar: svenska dödad på FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa

Från 2017
Uppdaterad 29.03.2017 08:54.
Arkivbild från 21.10.2010 på Zaida Catalan
Bildtext Arkivbild från 21.10.2010 på Zaida Catalán
Bild: IBL Sweden

Sveriges utrikesministerium har bekräftat att en av de kroppar som hittades i Kasai-regionen i södra Kongo-Kinshasa tillhör den svenska FN-kvinnan Zaida Catalán.

I måndags hittades tre kroppar i en grund grav utanför staden Kananga i Kasai-regionen i södra Kongo-Kinshasa.

Den 36-åriga FN-anställda Zaida Catalán, hennes amerikanske kollega Michael Sharp, deras tolk och tre andra kongoleser hade kidnappats i samma område den 12 mars.

FN:s generalsekreterare António Guterres bekräftade på tisdag kväll att två av kropparna tillhör de försvunna FN-arbetarna och den tredje kroppen i graven var deras tolk.

Strax därefter kunde det svenska utrikesministeriet bekräfta att en av dem hade identifierats som svenskan Zaida Catalán.

Catalán var jurist och tidigare aktiv politiker inom Miljöpartiet. Hon fungerade bland annat som språkrör för Grön Ungdom 2001-05.

Ett av de farligaste områdena i Kongo-Kinshasa

"Michael och Zaida förlorade sina liv när de försökte förstå orsakerna till konflikten och osäkerheten i Kongo-Kinshasa, för att hjälpa till att skapa fred i landet och för dess folk. Vi kommer att hedra deras minne genom att fortsätta stödja expertgruppens och FN:s ovärderliga arbete i Kongo-Kinshasa, hette det i ett skriftligt uttalande från Guterres.

Guterres lovade också att FN ska göra allt för att de ansvariga ställs till svars för de misstänkta morden.

I Kasai-provinsen pågår en våldsam konflikt mellan regeringstrupper och den lokala milisen Kamwina Nsapu. Båda parter har gjort sig skyldiga till grova övergrepp.

Omkring 400 människor har dödats i konflikten under den senaste tiden.

Tidigare i veckan halshöggs 39 kongolesiska soldater i området. Regeringen lade skulden på Kamwina Nsapu.

FN har anklagat speciellt regeringstrupperna för övervåld. I februari läckte det ut en video som visade hur regeringssoldater sköt ihjäl 13 civila kvinnor och barn i området.

Enligt nyhetsbyrån AP var det bland annat den här massakern som Catalán och Sharp ville utreda.

Diskussion om artikeln