Lännen Media: Försök med frivillig skolsvenska skjuts troligtvis upp
Försöket att införa frivillig svenska i vissa kommuner kommer troligtvis inte att kunna inledas när skolåret börjar. Det här beror på att det fortfarande är oklart hur man ska lösa den juridiska biten, rapporterar Lännen Media.
Enligt uppgifter som Lännen Media har fått av undervisnings- och kulturministeriet kommer ministerarbetsgruppen knappast hinna börja behandla ärendet innan april-maj.
Enligt Minna Lindberg som är sakkunnig vid Kommunförbundet behöver kommunerna få veta hur man har löst de juridiska utmaningarna som har att göra med försöket.
För att försöket alls ska bli verklighet behövs en ändring av lagen för grundläggande undervisning.
Skolorna behöver få info i god tid
Det här regionala försöket att ersätta svenskan med ryska i vissa kommuner är ett av spetsprojekten i regeringsprogrammet.
Regeringen har tidigare haft som mål att inleda försöket i höst men nu verkar det alltså skjutas upp till hösten 2018.
Kommunerna och skolorna måste få uppgifter om nya försök i god tid under våren.
Uppgifterna behövs bland annat för att kunna anställa rätt personal.
I flera kommuner har fullmäktige aktivt tagit initiativ för att få vara med i försöket, särskilt aktiva har Sannfinländarna varit.
Intresset för ett språkförsök har länge funnits i kommunerna vid östgränsen och exempelvis Villmanstrand har upprepade gånger begärt tillstånd för att avskaffa den obligatoriska skolsvenskan och erbjuda eleverna ryska i stället.
Tidigare i år sade undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen att man kommer att kunna fatta beslut om språkförsöket under våren och att försöket kan börja nästa höst. Hon har inte kommenterat Lännen Medias artikel.
Positiv inställning i Villmanstrand
Heikki Laivamaa är rektor i Joutseno skola i Villmanstrand. Han tycker det är bra att försöket skjuts fram.
– Vi skulle ha fått väldigt bråttom med att arrangera allt, konstaterar han.
Överlag ser han en frivillig skolsvenska som en bra idé.
– Åtminstone med tanke på var vi befinner oss skulle ryska nog vara ett bra alternativ till svenskan. Ute på stan hör man dagligen ryska medan man nästan aldrig hör svenska.
Enligt Laivamaa finns det ändå inte några större problem bland eleverna vad gäller inställningarna till svenskaundervisningen.
– Int klagar eleverna på det. Det hör till läroplanen och då ska man också läsa det.
Uppdaterad kl. 8.45 med Heikki Laivamaas kommentarer