Hoppa till huvudinnehåll

Sport

USA:s hockeydamer spelar VM – "Dags att vända blad"

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
USA:s lagkapten Meghan Duggan lyfter VM-bucklan.
Bildtext USA:s lagkapten Meghan Duggan i mitten fick fira VM-guld år 2015.
Bild: Claudio Bresciani / TT / EPA / All Over Press

USA:s ishockeyförbund och damlandslaget kom under tisdagen överens. Landslaget hotade med att bojkotta VM om inte förbundet går med på villkor som främst handlade om ett bättre ekonomiskt stöd.

Dispyten gick så långt att spelare i herrlandslaget uppgavs vara beredda att stå över årets VM-turnering. Dessutom vädjade 16 senatorer från demokraterna till förbundet.

Spelarna fick slutligen igenom sina krav. Nu skjuts pengar in och dessutom har laget möjlighet att spela till sig bonuspengar.

– Det är historiskt, det är nytt och annorlunda, och spelarna är glada, sade advokaten John B. Langel, som var med om att förhandla fram överenskommelsen, enligt ESPN.

Dessutom förbättras spelarnas försäkringsvillkor. Lagkaptenen Meghan Duggan var belåten.

– Vi stod upp för vad vi tyckte att var rätt och förbundsledarna lyssnade. Det är nu dags att vända blad.

Även ordföranden nöjd

Överenskommelsen är fyra år lång och förbundet förbinder sig dessutom till vissa marknadsföringsåtgärder.

– Vi kommer nu att gå vidare tillsammans med vetskapen om att den här dagen är en av de mest positiva i USA:s hockeyhistoria, sade hockeyförbundets ordförande Jim Smith.

VM-turneringen börjar på fredag där USA direkt ställs mot de regerande OS-mästarna Kanada. USA har vunnit VM-guld i sex av de sju senaste turneringarna. Finland möter USA måndagen den 3 april.