Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skyddspolisen: Hotet från enskilda radikala islamister har ökat

Från 2017
Uppdaterad 29.03.2017 11:08.
skyddspolisen
Bild: Yle/Pekka Elomaa

Hotet från enskilda islamister har ökat säger Skyddspolisen i sin årsrapport för 2016. Utländska säkerhetstjänster är också aktiva i sina försök att värva folk.

Skyddspolisens chef Antti Pelttari säger att den omgivning Skypo verkar i har förändrats kraftigt och det ger Skypo mera jobb.

Främmande makters intresse för beslutsfattandet och näringslivet i Finland är aktivt och aggressivt. Speciellt har man iakttagit att nätspionaget ökade ifjol.

Den hotbild för terrorism som drogs upp 2015 gäller fortfarande. I Finland, liksom i övriga Europa, har hotet om våld från enskilda radikala islamister ökat.

Unga påverkare intresserar

Skypo understryker att den spaningsverksamhet som Finland är utsatt för fungerar långsiktigt. De senaste åren har det förekommit försök att knyta kontakt med unga påverkare som väntas inneha viktiga positioner i samhället i framtiden.

Antti Pelttari, chef förSkyddspolisen.
Bildtext Antti Pelttari
Bild: Lehtikuva

Det finns också bevis för att det har samlats information om personer som fungerar i intressanta uppgifter och deras civila identitet.

- Främmande makters säkerhetstjänster letar ständigt efter personer som kunde leverera hemligstämplad information. Det skulle vara bra om folk skulle tänka på vilket slags information de publicerar till exempel på sociala medier. Arbetsgivaren eller myndigheterna kan inte skydda arbetstagarna i de här fallen, säger Skyddspolisens chef Antti Pelttari.

Skyddspolisens årsbok 2016 hittar du här (på finska)