Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mezzon Erica Back fick Caj Ehrstedts pris

Från 2017
Uppdaterad 04.04.2017 10:14.
Mezzosopranen Erica Back
Bild: fotograf: Rasmus Tåg

Det känns jättebra! Det är alltid roligt att få erkännande och uppskattning för sitt konstnärliga arbete, säger en glad sångerska som nu är mitt uppe i sin karriär.

Caj Ehrstedts pris delas ut av Svenska folkskolans vänner vart tredje år till en finlandssvensk sångare inom klassisk musik som ännu inte har fyllt 30 år. Prissumman är 5000€.

- Jag ska köpa en begagnad flygel för pengarna. Den behövs nu då jag och min sambo flyttar till en större lägenhet. Där finns plats och där kanske jag ordnar intima hemkonserter i framtiden.

Erica Back är mezzosopran, född i Närpes och bosatt i Helsingfors. Hon har studerat musik i Närpes, Karleby, Piteå och Helsingfors. Sina operastudier vid Sibelius-Akademin avslutade hon våren 2016 då hon samtidigt fick sin musikmagistersexamen.

Hon har fått mycket beröm för sin vackra, mödolösa röst och för sitt sätt att uttrycksfullt tolka olika slags känslor i musik.

Flera fina tävlingsframgångar

2014 fick Erica Back delat första pris i sångtävlingen i Kangasniemi. Året därpå blev hon tvåa i den internationella Sibelius sångtävlingen. 2016 delade hon andra priset i sångtävlingen i Willmanstrand.

Ingenting är uteslutet, säger hon om eventuella framtida tävlingar, trots att hon efter Willmanstrand hade en känsla av att det nu får räcka.

Av Ericas många sånglärare har speciellt Monica Groop varit ett stort stöd. Av henne har hon fått många goda råd och tips inför sin egen karriär.

Man blir aldrig fullärd, säger Erica som kommer att fortsätta att gå på mästarkurser för att utvecklas som sångerska.

Operadebut som Cherubino

I fjol debuterade Erica Back vid Nationaloperan i Helsingfors i rollen som Cherubino i Mozarts opera Figaros bröllop.

En dröm gick i uppfyllelse, säger hon. Efter det följde rollen som Orlovsky i Johann Strauss operett Läderlappen. Lärorika och olika roller som har varit intressanta och spännande att göra.

En del av prispengarna kommer hon att använda till att delta i diverse provsjungningar för agenter och operahus. En sångkarriär byggs upp av många olika byggstenar och det gäller att skapa kontakter och själv vara aktiv.

Barockmusik inför påsk

Som bäst studerar Erica Back in såväl Bachs Matteuspassion som Händels Messias, bekanta verk för Erica men nya för henne som solist.

Mera barock kommer hon att få sjunga i höst i en uppsättning av Händels opera Alcina.

Nästa säsong innebär också Mozarts opera Trollflöjten på Nationaloperan och ett uruppförande i Tammerfors. Där sätts ”Veljeni vartija” upp, en opera om inbördeskriget 1918.

När känns det då som bäst?

Vad är det som får dig själv att riktigt njuta?

- När man lyckas glömma allt som har med teknik och nervositet att göra. När man kan berätta historien, sin text och samtidigt göra musik. Då är det som bäst.

Tillbaka till rötterna är Erica Back åtminstone den 7 juli då hon ger konsert i Närpes.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln