Demonstrationsrörelsen Pulse of Europe: Vi är inga EU-romantiker
Sedan ett antal veckor tillbaka lockar en ny demonstrationsrörelse ut folk på gator och torg runtom i Europa. Rörelsen Pulse of Europe samlar mänskor som i tider av högerpopulism och antieuropeiska tongångar vill höja en röst för ett enat Europa och för den europeiska tanken.
Vecka för vecka har de blivit fler. Mänskorna som samlas under de blågula Europaflaggorna och stämmer in i Europahymnen på olika håll i Tyskland.
Så också här i Nürnberg där omkring tusen mänskor i söndags samlades nedanför Lorenzkirches två mäktiga torn.
Pulse of Europe-rörelsen, som har sitt ursprung i Frankfurt har spritt sig till flera europeiska länder och senaste veckoslut räknade man redan omkring 30 000 deltagare, från Lissabon i söder till Stockholm i norr.
– Jag tycker att det är viktigt att demonstrera för en sak och inte alltid emot. Jag är här för Europa och ungdomen och därför har jag också tagit mitt barnbarn med mig, säger Kristine Popp som är med på demonstrationen för första gången.
– Jag har under de senaste månaderna kommit fram till att det behövs en motvikt till allt det negativa man hör om när det handlar om Europa. Jag talar om en motvikt till rasism, diskriminering och nationalism och därför är jag här i dag, säger Torsten Fabricius.
Europa med kritisk blick
Pulse of Europe listar tio grundteser som allt kretsar kring.
Här heter det bland annat att vi alla bär på ett ansvar för framtiden, det räcker inte att gå omkring och hoppas att allt nog går bra. Den som inte deltar stärker de antieuropeiska krafterna.
Det här är tankar som fick Matthias Meier att starta demonstrationerna i Nürnberg.
– Brexit, valet av Trump till president och de högerpopulistiska framgångarna i Europa har haft en viss chockeffekt. Jag ser många fördelar med ett förenat fredligt Europa och jag tror därför att det lönar sig att kämpa för den här saken. Det fick mig och några kompisar att börja med demonstrationerna också här, säger Meier.
– Personligen hoppas jag att vi kan ge Europa, den europeiska demokratin och EU lite mer själ. Att Europa består av mänskorna som bor här och inte bara av en EU-apparat.
– Det är inte så att vi är några EU-romantiker eller EU-fans som tycker att allt är superbra som det är. Det finns rum för en hel del kritik, det var till exempel finanskrisen ett bra exempel på, säger Meier.
Inget klart mål
Matthias Meier ser det som en styrka att rörelsen inte är bunden av eller till några politiska partier, samtidigt är ändå framtiden rätt oklar.
– Vad rörelsen egentligen kommer att utvecklas till kan ingen ge ett svar på i det här skedet, säger Meier.
Och just på den här punkten har rörelsen fått en del kritik. Åtminstone i Tyskland har kritikerna saknat ett konkret mål för verksamheten.
Det här stör i alla fall inte Kristine Popp som utgår från att demonstrationerna säkert kan fylla en viss funktion.
– De är säkert en signal till politikerna. Vi har val på kommande och jag hoppas att man förstår att gå ut med budskapet att Europa är viktigt för Tyskland, säger Popp.
För gränslöst samarbete
Maria Braun däremot är mer skeptisk till om demonstrationerna verkligen kommer att leda någon vart.
– Jag har varit med om en hel del demonstrationer under de senaste trettio åren och ibland frågar man sig nog vilken nyttan har varit och hur stora förändringarna sist och slutligen blev. Men det handlar väl om att se de små framstegen, säger Braun.
– Jag hoppas i alla fall att vi håller gränserna öppna och samarbetar, då har vi det alla bättre redan med tanke på ekonomi och handel.
– Jag gillar att resa och jag njuter av att det har blivit så lätt att resa runt i Europa, säger Kristine Popp.
– För mig är Europa framförallt ett hem. Ett Europa med många länder, många nationaliteter, många folk och många språk, men samtidigt ett Europa som kommer överens och drar åt samma håll, säger Torsten Fabricius.
Och han hoppas att man för varje söndag ska bli fler och fler och att den europeiska hymnen ska ljuda allt högre och högre.