Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Diktator tänkte bli hedersdoktor vid finskt univresitet

Från 2017
Uppdaterad 03.04.2017 13:03.
Etiopiens premiärminister hailemariam desalegn
Bildtext Etiopiens premiärminsiter Hailemariam Desalegn
Bild: EPA/MATT

Tammerfors tekniska universitet var på väg att utnämna Etiopiens kontroversiella premiärminister till hedersdoktor vid universitetet i maj. Pressmeddelandet om utnämningen har ändå tagits bort från nätet, och universitetets rektor säger att det inte blir någon utnämning – eftersom premiärministern inte kan komma.

Yle Nyheter kontaktades av en etiopisk journalist i exil i Finland som var mycket upprörd över att Tammerfors tekniska universitet tänkte utnämna Etiopiens premiärminister Hailemariam Desalegn till hedersdoktor vid universitetet. Desalegn är före detta studerande vid universitetet, och hedersdoktor är det högsta erkännandet ett universitet kan ge en person.

Etiopien utlyste undantagstillstånd i oktober ifjol efter flera månader av protester mot regeringen. De två största folkgrupperna i landet, oromofolket och amharafolket, upplever att de blir förtryckta av regimen, som främst tillhör minoritetsfolkslaget tigre.

Premiärminister Desalegns styrande koalition EPRDF har 500 av parlamentets 547 platser, resten innehas av hans allierade.

Hundratals dödades och tiotusentals fängslades under protesterna, enligt flera människorättsorganisationer.

"En skymf mot alla afrikaner"

Muluken Tesfaw flydde till Finland från Etiopien i maj i fjol. Han drev en oppositionell tidning i huvudstaden Addis Abbeba och var rädd för sitt liv i det som Etiopien har blivit under premiärminister Desalegn.

”Som etiopier som aktivt följer händelserna i Etiopien känns det som en skymf att de planerar att hedra ledaren för en brutal odemokratisk regim. Inte en skymf bara mot mig, utan mot alla afrikaner och speciellt alla etiopier”, skriver journalisten Muluken Tesfaw.

”Att hedra Etiopiens premiärminister innebär att man stöder dödandet av mer än tusen etiopier i regionerna Amhara och Oromia genom regimens säkerhetsstyrkors brutalitet. Det betyder att man godkänner fängslandet och torterandet av mer än 30 000 personer av folkslagen amhara och oromo. Att man tycker det är okej att staten styrs av militären under det undantagstillstånd som regimen har utlyst. Att man inte bryr sig om att miljontals etiopier lämnar landet i rädsla för tortyr och fängelse", fortsätter han.

Också bland annat professor Alemayehu G. Mariam från California State University har uttryckt sin bestörtning över planerna på att hedra Desalegn med ett hedersdoktorat.

Rektorn: Vi kan inte utnämna honom om han inte är på plats

Det enda pressmeddelandet om utnämningen på universitetets webbsidor var daterat 20 september 2016, men hade tagits bort. Det finns ändå kvar i internets cacheminne.

Skärmdump som visar att hailemariam desalegn ska utnämnas till hedersdoktor
Bildtext Skärmdump på pressmeddelandet som har tagits bort från universitetets webbplats.
Bild: Yle

Vi har blivit kontaktade av etiopier som är upprörda över era planer på att hedra Hailemariam Desalegn med ett hedersdoktorat. Ni har ändå tagit bort pressmeddelandet om det från era webbsidor. Vad är läget med utnämningen?

- Vi kommer inte att utnämna honom, säger universitetets rektor Mika Hannula per telefon.

Varför inte?

- Han meddelade oss för en vecka sedan att han inte kan komma, och vi kan inte utnämna honom om han inte är på plats.

Fanns det andra orsaker?

- Vi kan inte utnämna honom om han inte är här.

Vilka var orsakerna till att ni tänkte utnämna honom från första början?

- Han är en känd akademiker som har gjort förtjänstfullt arbete inom vattenteknologin.

Varför har ni tagit bort pressmeddelandet om utnämningen?

- Jag kan inte säga något om det. Jag vet inte.

Diskussion om artikeln