Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Anders Törnqvist airbrushar dödskallar och tandteknikerskyltar

Från 2017
Uppdaterad 31.03.2017 13:08.
Airbrush-målaren Anders Törnqvist i sitt garage
Bildtext Anders Törnqvist sprayar enligt beställning
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Anders Törnqvist står i källaren i sitt garage hemma i Sibbo och upprepar frasen “Känslan av ett liv...” för att komma i rätt stämning. Till en början låter det mera Radio Rock än Yle Vega, men det artar sig efter några försök. När Törnqvist sedan har hittat sin inre Vegan så sätter han sig ner vid sitt ritbord och tar färgsprutan i handen. Yle Vega skall få en ny logo.

Det är kallt i garaget och det är inte särskilt stort. Vid ritbordet står en lång rad med färgburkar och sprayflaskor på hyllan och en del av utrymmet är avskärmat med genomskinlig plast. Bakom plasten slipar och lackar och målar han och där finns en utsugningsfläkt. Lackeringssprutorna har en egen station med rinnande vatten.

Just nu målar han på en gammal Lambretta från 60-talet.

Airbrushad grön glittrig scooter med en apa och texten Monkey Brains Scooterists
Bildtext Pimpad skoter
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Jag frågar om man inte blir litet trög i huvudet i längden av att andas in lackångor dagen lång, men Törnqvist konstaterar att man givetvis måste använda skyddsutrustning när man handskas med giftiga ångor och sådant.

Anders Törnqvist har tre söner men ingen av dem har åtminstone ännu funnit något större intresse för pappas airbrushande. Själv fastnade han för det här redan som barn när han fick prova på sin pappas bilspruta. Hans pappa brukade måla en del bilar på fritiden för grannarna och kompisarna.

Sedan hittade han airbrush-målade sprängbilder i en tidning och det ville han själv testa att måla. Och på den vägen är det.

En skäggig sjöbuse med pipa

Vega-logon skall bli en gammal skeppare som röker pipa och röken skall bilda Vegas röda rullande linjer som är bekanta från kanalens visuella utseende. Törnqvist har tejpat upp ett foto på en gammal skäggig sjöman och börjar spraya på en grå träyta. Med fingret kan han justera nålen inne i sprayen så det kommer en smalare eller bredare stråle ut ur munstycket. Sakta men säkert börjar det dyka upp en Vega-kapten framför oss.

Vega dag - video: Anders Törnqvist airbrushar Vega-logo - Spela upp på Arenan

Att arbeta ensam

Törnqvist är egenföretagare och han berättar att det var enda alternativet att jobba så. Visst skulle det vara kul med en kompis som affärspartner men denne borde i så fall syssla med något helt annat, och i Törnqvists garage finns det inte riktigt någon förnuftig uppgift för en till.

2006 sysslade han med samma sak men när det kom familjetillökning så hade han emellanåt ett vanligt dagsjobb, men nu har han kommit tillbaka till airbrushandet.

Så vad gör en airbrush-målare då? Vi kan börja med vad Törnqvist inte gör.

Rostreperationer och sådant på stora bilar har han varken utrymme eller intresse för, även om folk ibland missuppfattar saken och ber om sådana tjänster.

Färgglad Donald Trump-karikatyr på kappsäck av plåt
Bildtext En trumpen kappsäck
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Men vill du ha en eldsprutande brud som rider på en naken drake målad på din motorcykel så är Törnqvist rätt man. Eller om du vill ha en söt kattunge målad med glitter på din hjälm eller soft rock-bandet Toto målat på din snowboard.
Det är mycket rock och dödskallar men det senaste uppdraget Törnqvist hade var att måla en tandteknikerskylt med Väinämöinen-tema.

Att matcha en skoter efter nagellacket

Ibland kommer det kunder med ganska specifika önskemål. En äldre dam ville att hennes nagellack skulle matcha färgen på hennes skoter. Enklast vore väl att köpa ett nagellack som matchar skotern. Men nej, damen hämtade sin nagellacksburk och bad Törnqvist spraya hennes skoter i samma färg, så det var bara att börja prova sig fram med olika färger för att hitta rätt nyans.

En annan kund ville ha sin motorcykelhjälm målad enfärgat svart. Det kan man ju fixa billigt själv med en sprayflaska och eftersom Törnqvist är mer inriktad på specialjobb med bättre färger. så kostar det ju mer än en sprayburks pris. Men den här kunden var envis och ville både pruta ner priset och ändå ha en specialist att måla hjälmen svart med bästa kvalitet, så han inte skulle behöva skämmas för sin hjälm bland kompisarna. Törnqvist påpekade att det kanske skulle vara fiffigast att direkt köpa en svart hjälm. Men de var tydligen slut i butiken. Den gången blev det ingen affär…

Är det då svårt att ragga kunder för dylika specialjobb?

Jag undrar om marknaden blivit mättad i Sibbo så att alla MC-knuttar redan har Törnqvists eldsflammor och glitter på sina hojar och mopeder. Men Törnqvist konstaterar att de flesta av hans kunder inte är från Sibbo. Men visst är det ett ständigt jobb att ragga kunder när man arbetar allena.

De flesta motiven är möjliga för Törnqvist, men med rostfläckarna på bilen får man vända sig till någon annan.

Anders Törnqvist i Sibbo visar upp sin Vega-tavla med en skäggig sjöman
Bildtext Törnqvist med sin Vega-tolkning
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln