Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Timo Soini: Invandrare ska inte åka i omkörningsfilen

Från 2017
Uppdaterad 30.03.2017 09:22.
Timo Soini, Sannfinländarna

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini anser att kommunerna ska driva ut papperslösa flyktingar genom att inte erbjuda grundläggande hälsovård. I en intervju i Svenska Yles serie Fokus på partiet säger han sig också värna om svenskan, men att det är oklokt att tvinga alla barn i Tohmajärvi att läsa språket.

Fokus på partiet

Sannfinländarna går till val genom att betona trygghet och välfärd för dem man kallar finländare. Enligt partiordförande Soini är många väljare nu oroliga.

- Det är inte invandring i sig folk vill tala om nu. Man vill tala om de papperslösa som stannar kvar.

Många kommuner får nu ta ställning till hur de ska behandlas. Vilken service ska de erbjudas?

- Det är faktiskt så att om du är olagligt i landet så måste du åka hem.

Ska papperslösa erbjudas grundläggande hälsovård?

- Om någon är i livsfara, till exempel får en hjärtattack, måste vi förstås hjälpa. Men bara akut. Vi kan inte bara låta folk stanna och sedan ge dem rättigheter de inte har rätt till.

Många stannar ändå. Finns det risker om de inte får hälsovård?

- Om vi inte håller oss till lagen lockar vi många, många fler att komma hit. Det vill inte det finska folket!

I tisdags sa De grönas Ville Niinistö i Yle Nyheterns partiledarintervju att kommunerna borde erbjuda papperslösa bostad, mat och hälsovård.

Kommunalvalet 2017 i kort form: Timo Soini (Sannf.) om papperslösa flyktingar - Spela upp på Arenan

Ingen omkörningsfil för invandrare

Sannfinländarna vill i sitt valprogram avskaffa det man kallar för kommunala lockbeten för invandring. Men också efter en noggrann läsning av programmet är det svårt att förstå vilka dessa lockbeten är. Det närmaste man kommer är en skrivning om att man bör se över asylsökandes rätt till vissa hobbyer och transporter.

- Om samma regler gäller för alla är det bra. Men sannfinländare i gemen vill inte att minoriteter ska få särbehandling, säger Timo Soini.

Vad finns det för exempel?

- Till exempel när det gäller bostäder måste alla stå i samma kö. Om någon får åka i omkörningsfilen är det inte bra.

Är det så nu?

- Människor har berättat om några exempel. Då säger jag att det inte är lagligt och att de måste besvära sig.

Regeringsansvaret tynger

Svenska Yle intervjuar Timo Soini i ett köpcenter i Lojo. Staden är ett starkt fäste för Sannfinländarna och många medelålders män, men också några kvinnor och ungdomar, kommer för att skaka hand och fotografera sig med Soini. Andra känner sig svikna.

- Det är ert fel, säger en man i äldre medelåldern och viftar med ett avslag från FPA. Det är regeringens och ert fel. Jag hoppas att ni förlorar valet!

Timo Soini medger att regeringsansvaret har tärt på partiets väljarstöd. Men han tror ändå att vindarna kan vända genom hårt kampanjarbete.

- Om vi är ute på fältet och svarar på frågor, får vi också röster. Det är lätt att säga att man är besviken, men när jag frågar vad de är besvikna på, då visar det sig att det bara handlar om en känsla.

Partimätningar spår lågt valdeltagande och svagt stöd för Sannfinländarna. Har de rätt?

- Nej det tror jag inte. Jag har inte under min karriär sett en enda gallup som innan valet visat att vi vinner. Men jag är bekymrad över att valdeltagandet kan bli lågt. Om valdeltagandet blir lågt är det Socialdemokraterna och Sannfinländarna som förlorar på det.

“Stämpla inte mammorna”

En av Timo Soinis hjärtefrågor inför valet är hemvårdsstödet som får huvudsakligen mammor att stanna hemma med sina barn. Han försvarar inte bara hemvårdsstödet, utan vill också att kommunerna ska erbjuda dem som stannar hemma extra kommuntillägg.

- Det är bara familjen och far och mor som ska besluta om den här saken. Och många här säger till mig att jag har alldeles rätt. Det här regeringen kommer inte att förändra hemvårdsstödet. Det går inte!

Om 99 procent av dem som stannar hemma är kvinnor, leder systemet då till en sann valfrihet?

- Jag kan inte gå till familjerna och säga att ni har fattat fel beslut. Om de besluter så här så måste det vara så här!

Många ekonomiska experter anser att hemvårdsstödet är en orsak till att sysselsättningsgraden är alltför låg i Finland.

- Du kan inte stämpla mammorna för det här. Den åsikten kan jag inte dela!

Kommunalvalet 2017 i kort form: Timo Soini (Sannf.) om obligatorisk skolsvenska - Spela upp på Arenan

Oklokt att alla ska läsa svenska i Tohmajärvi

Timo Soini talar svenska under hela intervjun. Han försäkrar upprepade gånger att grundlagen tryggar de svenskspråkigas rättigheter i Finland. I Sannfinländarnas valprogram uppmanar man ändå kommuner att delta i försöket med frivillig skolsvenska.

- Jag har alltid sagt att vars och ens modersmål är mycket viktigt. Men att alla i Tohmajärvi ska läsa svenska är inte klokt. Jag tror att resultaten blir bättre om svenskan är frivillig. Vi har många orter i Finland där ett annat språk skulle vara nyttigare. Experimentet betyder inte att svenskan är i fara.