Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Har du gått på en fejknyhet?

Från 2017
En Facebooksymbol med texten fake på.
Bild: imago/Ralph Peters/ All Over Press

Det talas mycket om fejkade nyheter och även den mest mediekritiska kan ibland gå på en nit när flödet fylls av information från opålitliga källor.

Tror du på allt du läser online? Knappt någon skulle svara ja på den frågan. Men ibland kan det vara riktigt svårt att veta vad som stämmer och vad som inte gör det. Vet du till exempel om historien om råttan som var lika stor som ett barn är falsk eller sann? Här kan du testa hur mediekritisk just du är.

Osanningar som sprids som en löpeld har under de senaste åren blivit en stor business. Bland annat de här så kallade nyhetssajterna sprider innehåll som inte kan klassas som tillförlitligt – och tjänar pengar när människor delar vidare.

Den nya serien Bluffresan tar fasta på just det här – hur lätt det är att luras på sociala medier.

Men vilka lurendrejerier är det då som funkar allra bäst?

Åsa Larsson som är redaktör för viralgranskaren i Sverige berättar i den här artikeln att de inlägg som får stor spridning på sociala medier är satir, en del mer åt det roliga hållet och en del som helt enkelt bara försöker lägga sig så nära fördomar om vad motståndarsidan tycker som möjligt. Den typen av inlägg sprids med vindens hastighet, både av de som förstår att det är satir och av de som tror att meningsmotståndaren verkligen tycker så.

Många har lärt sig att vara på sin vakt när det gäller tvivelaktiga nyheter som seglar omkring på olika forum, men det som vännerna lägger upp kan man i alla fall lita på – eller?

Den nya serien Bluffresan tar fasta på just det här – hur lätt det är att luras på sociala medier. I programmet får deltagarna i uppgift att iscensätta en utlandsresa och få vänner och familj att tro att de åkt. I stället kurar de hemma i soffan. Till sin hjälp har de sina konton på Facebook, Instagram och Twitter. Hur det går för deltagarna kan du se på Arenan.

Diskussion om artikeln