Terho om brexit: Beslut om en finländsk folkomröstning före riksdagsvalet
Den sannfinländske partiledarkandidaten Sampo Terho vill avvakta och dra lärdom av brexit. Därefter bör Finland besluta om en egen folkomröstning om utträde ur EU. Den tidigare socialdemokratiske utrikesministern Erkki Tuomioja anser för sin del att britterna gör en realistisk bedömning då de inte längre försöker få tillgång till EU:s inre marknad efter utträdet.
Den brittiska premiärministern Theresa Mays beslut att inleda brexit högaktas av Sampo Terho.
- Hon betonade att beslutet är demokratiskt och historiskt, och att det inte finns någon återvändo. Det stämmer, anser Sampo Terho, ordförande för Sannfinländarnas riksdagsgrupp och kandidat till partiledarposten efter Timo Soini.
Terho ser brexit som betydelsefullt såväl för Storbritannien som för hela EU.
Det är särskilt betydelsefullt på grund av Storbritanniens storlek med dess politiska tyngd och ekonomiska betydelse.
- Det här blir ett prejudikat eftersom det är det första landet som lämnar unionen, säger Terho i en intervju för Yle Nyheter.
Följer andra länder efter?
- Det är svårt att förutspå om andra länder följer efter och med vilken tidtabell. Många EU-kritiker runtom i Europa följer med hur avskedsprocessen framskrider och vilket avtal som fås till stånd i slutändan med alla dess konsekvenser, säger Terho.
Britterna kan inte plocka russinen ur kakan
Den brittiska premiärministern Theresa May sade att Storbritannien inte försöker stanna kvar på den gemensamma inre EU-marknaden eftersom EU-ledarna vid upprepade tillfällen har sagt att de motsätter sig att landet plockar russinen ur kakan. Med det avses att Storbritannien skulle ha varit tvunget att godta den fria rörligheten av människor för att få tillträde till EU:s inre marknad.
- Storbritannien klarar sig nog som ett stort land med en globalt sett stor ekonomi. Vad som förblir öppet är hur nära förhållandet till EU blir i och med brexit. Jag vågar hävda å alla EU-länders vägnar att det ligger i såväl EU:s som Storbritanniens intresse på många sätt att förhållandet förblir nära, anser Terho.
Jag tror att det finns ett stort stöd för en folkomröstning, men det klarnar enligt mina planer nu då partiledaren byts ut.
Sampo Terho, sannfinländsk partiledarkandidat
Theresa May sade också att världen behöver Europas liberala och demokratiska värden kanske mer än någonsin - värden som Storbritannien delar. Landet lämnar EU-institutionerna, men inte Europa.
- Det här är klokt sagt och ett framsynt uttalande, avsikten är inte att skära av förbindelserna med Europa fastän man lämnar EU. Det är trösterikt för mig att höra som är en vän av Storbritannien, anser Terho.
Behöver världen Europas liberala och demokratiska värden mer än kanske någonsin?
- Jag tar inte ställning till det här värdeladdade uttalandet, säger Terho.
Beslut om en finländsk EU-folkomröstning inom två år
Sampo Terho meddelade tidigare i mars att han ställer upp i valet till partiledarposten för Sannfinländarna. I samband med beskedet meddelade han att en folkomröstning om det finländska EU-medlemskapet kan hållas om det sannfinländska partifältet så kräver.
- Under brexitprocessen, det vill säga de kommande två åren, är det bra att de finländska EU-kritikerna, till vilka jag räknar mig själv, följer med processen och lär oss av den. Vi bör överväga först närmare nästa riksdagsval vad som är en vettig linje för Sannfinländarna och vilken linje som partiet driver för hela Finland.
Hur stort är trycket bland de sannfinländska anhängarna att det ordnas en finländsk folkomröstning om EU?
- Jag tror att det finns ett stort stöd för en folkomröstning, men det klarnar enligt mina planer nu då partiledaren byts ut. Min plan är att frågan om folkomröstningen tas med i partiets reformprogram som en central del.
Sannfinländarna väljer ny partiledare vid en partikongress i juni.
Tuomioja: EU borde hålla dörren på glänt för britterna
Erkki Tuomioja tidigare långvarig utrikesminister fäster sig vid att May inte längre eftersträvar att vara kvar på den inre marknaden.
- Det är en realistisk attityd, anser Tuomioja.
Han bedömer att Mays tal ändå ger upphov till fler frågor än svar eftersom förhandlingarna tar minst två år i anspråk.
- Från europeisk sida har man gjort klart att det inte bara går att vara med i tre friheter utan den fria rörligheten för människor, och det är den ömma punkten för Storbritannien.
EU:s fyra friheter är fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och människor.
Storbritannien lämnar inte dörren för ett EU-medlemskap på glänt utan ser utträdet som oåterkalleligt.
- För min del tror jag att det skulle vara möjligt att lämna dörren öppen från EU:s sida så att britterna kan göra en annan bedömning då återverkningarna och förlusterna klarnar för dem.
Tuomioja påpekar att det finns opinionsmätningar som pekar på att en majoritet av britterna numera skulle föredra att stanna kvar i unionen.
Miljontals EU-medborgare i Storbritannien svävar i osäkerhet
Theresa May sade i sitt tal inför parlamentets underhus att hennes regering försöker garantera rättigheterna för de EU-medborgare som redan bor i Storbritannien och rättigheterna för de britter som bor i andra EU-länder så tidigt som möjligt. Det är en tidig prioritet i förhandlingarna.
- Om hon ville garantera det så skulle hon naturligtvis se till att landet stannar kvar inom EU:s gemensamma marknad, men det vill hon inte.
Också andra länder som har varit EU-skeptiska börjar förstå de förluster och svårigheter som ett utträde ur unionen skulle innebära.
Erkki Tuomioja, tidigare långvarig utrikesminister
May sade att Storbritannien kommer att kontrollera invandringen, men fortsätta att locka till sig de smartaste och bästa förmågorna att arbeta och studera i Storbritannien.
- De vill själva kontrollera immigrationen och det går inte i EU. Alla EU-medborgare har samma rättigheter i unionen, påpekar Tuomioja.
Det bor omkring 20 000 finländare i Storbritannien som inte har någon visshet om de får stanna kvar i landet eller inte.
- De är ju väldigt nervösa för hur framtiden kommer att se ut. Den här ovissheten är något som man så snabbt som möjligt borde lämna bakom sig. Det handlar om miljontals EU-medborgare som bor i Storbritannien.
Brittiska företag som exporterar måste ändå anpassa sig till EU-regler
Den brittiska premiärministern medgav att Storbritannien kommer att förlora inflytande över de regler som påverkar den europeiska ekonomin. Brittiska företag måste foga sig efter EU-regler om de vill exportera till unionen.
- Jag tror att de brittiska företagen är medvetna om att om de vill handla på EU-marknaden och också på världsmarknaden måste man ha klara standarder som är enhälliga för alla. Det är klart att resten av världen kommer att betrakta EU-reglerna och direktiven som mycket mera avgörande än vad britterna själva besluter. Det betyder att britterna också utanför EU måste anpassa sig till EU-lagstiftningen.
Den förre utrikesministern tror inte att brexit leder till någon ”smittoeffekt” med fler länder som vill lämna unionen.
- Det kan tvärtom få en avskräckande effekt. Också andra länder som har varit EU-skeptiska börjar förstå de förluster och svårigheter som ett utträde ur unionen skulle innebära, tror den förre utrikesministern Erkki Tuomioja, socialdemokrat.
Sipilä: Beskedet klargör situationen och minskar osäkerheten
Statsminister Juha Sipilä (C) kommenterade kort brexit i ett pressmeddelande.
- Finland förhåller sig konstruktivt till förhandlingarna och förväntar sig det samma av Storbritannien. Vi vill behålla Storbritannien som en nära partner också i framtiden. Rättigheterna och skyldigheterna måste ändå vara i balans i alla arrangemang som förhandlas fram med Storbritannien, meddelar statsministern.