Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK:s pik till TPS efter kollapsen: ”Stjärnorna börjar vara trötta”

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Kevin Lankinen försöker rädda Teemu Väyrynens försök, TPS-HIFK, våren 2017.
Bildtext Kevin Lankinen tror att HIFK spelat sin sista match i Åbo för denna säsong.
Bild: Lehtikuva

Plundringsresan till Åbo gav resultat och nu har HIFK helt klart det mentala övertaget. Det tror Helsingforsmålvakten Kevin Lankinen som dessutom menar att TPS-stjärnorna verkar slitna.

Det hade radats upp idel hemmasegrar inför den femte kvartsfinalen i ishockeyligans hegemonikamp mellan TPS och HIFK.

Framför allt grundserietvåan TPS hade seglat iväg till två trygga segrar i Åbohallen tidigare i serien, och öppningsperioden i kväll gav inte orsak att vänta sig något annat heller denna gång.

TPS gick ifrån till 2-0 under de första dryga tio minuterna och allting talade för ännu en bekväm hemmatriumf. Men icke.

– Vi hade faktiskt inte den lättaste början, men vi tappade aldrig tron i nåt skede matchen, säger IFK-målvakten Kevin Lankinen till Yle Sporten efter dusten.

”Inget hände”

HIFK producerade sina fullträffar i två effektiva målklasar.

Juha Jääskä reducerade vid tiden 25.35, endast 71 sekunder efter Mika Partanens reducering. Sedan övertog IFK ledningen genom Joonas Rask ett par minuter in i den tredje perioden och 134 sekunder senare satte Juuso Puustinen in 2-4.

Luften gick praktiskt taget ur TPS, som dittills under mer eller mindre hela säsongen utstrålat självsäkerhet och stabilitet. Roope Hintz spikade slutsiffrorna 2-5 i tom bur. HIFK leder därmed matchserien med 3-2, fyra segrar krävs för avancemang.

Henrik Tallinder och Tomi Kallio, TPS, hösten 2016.
Bildtext Veteranprofiler som Henrik Tallinder och Tomi Kallio drar ett stort lass.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

– Vi har så brett material att vi kan spela med fyra kedjor och sju backar om det behövs, och ingen känner sig det minsta trött. Jag tror det däremot känns lite mera i det andra omklädningsrummet, konstaterar Lankinen.

– De har spelat med färre killar och kanske saknade den där sista pushen. Vi spelade väldigt fiffigt och de skapade inte egentligen nånting i tredje perioden. Oftast kommer de hårt på slutet speciellt här i Åbo, men i dag hände inget.

Slitna stjärnor

TPS har drabbats av flera skador under vårens lopp och stöttepelare som Henrik Tallinder, Ilkka Heikkinen och Tomi Kallio slet över 20 minuter även i kväll.

– Den bredare truppen är en stor fördel, säger IFK-målskytten Puustinen. Man började märka av tröttheten hos motståndarens stjärnor, medan det kändes att vår maskin bara startade bättre och bättre ju längre matchen led.

– Det passar mycket bra för oss att spela långa förlängningar. Ju längre in i matchserien vi kommer, desto säkrare vänder det här åt oss, tror Puustinen.

Vändpunkten

I måndags avgjorde HIFK den fjärde kvartfinalen på hemmais i den andra förlängningsperioden, vid tiden 92.12. Det var direkt avgörande för hela serien, tror Lankinen som räddade 25 skott i kväll.

– Allt startade från förra matchen. Vi fick vänt den till vår fördel och har byggt vidare därifrån. Vi fick upp stämningen och bestämde oss för att vi i dag kommer hit en sista gång den här säsongen.

– Det var mentalt viktigt att vinna på måndagen, det skulle varit väldigt tufft att åka hit i ett 1-3-underläge. Det var vändpunkten i den här serien, menar Lankinen.

Hur knäckt börjar TPS ryggrad kännas?

– Nå, jag tror som sagt det börjar vända åt oss. Och väldigt viktigt att lyckas vinna här i Åbo, det har varit svårt hela säsongen – men då det behövs som mest levererar vi.

”Allting känns annorlunda”

HIFK målades upp som en mästarkandidat inför säsongen men hade en mycket tung grundserie som slutade med en nionde plats. I den första slutspelsomgången föll Kärpät – och nu har man TPS i gungning.

Spelet är fortfarande långt ifrån fulländat, till exempel har IFK spelat sju raka matcher utan mål i numerärt överläge, men Lankinen menar att någonting hänt sedan slutspelet tog vid.

– Allting känns annorlunda. Nu spelar vi en hockey som krävs för att vinna matcher. Vi försöker inte på några onödiga finesser utan spelar simpelt och alla gör precis det som behövs.

Kevin Lankinen gratuleras för segern av lagkamrater, våren 2017.
Bildtext 21-åriga Kevin Lankinen är solklar etta i HIFK för tillfället.
Bild: Lehtikuva

– Känslan är väldigt fin just nu. Det är de här känslorna som är de bästa man kan få i hockeyn, så vi ska njuta av det här i kväll och sedan börja förbereda oss för fredagen. Då vill vi absolut visa vad vi kan framför hemmapubliken.

Du har fått axla ansvaret som klar förstamålvakt, hur mycket press känner du på dig själv?

– Ärligt sagt känner jag ingen press, svarar Lankinen. Jag har som helhet haft en bra säsong och skön känsla hela våren. Alla målvakter vill spela mycket och vinna matcher, så jag njuter väldigt mycket just nu.

HIFK har matchboll hemma på Nordenskiöldsgatan på fredag. Ifall TPS kvitterar följer en sjunde och direkt avgörande kamp i Åbo på lördag.

Radio Vega Åboland

4:41

Diskussion om artikeln