Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ivanka Trumps nya titel: presidentens assistent

Från 2017
Uppdaterad 30.03.2017 08:54.
Ivanka Trump diskuterar med studenter på ett museum i Washington, DC. Till vänster Betsy  DeVos, USA:s undervisningsminister.
Bildtext Ivanka Trump och USA:s undervisningsminister Betsy DeVos träffade kvinnliga studerande för att diskutera vikten av vetenskap, teknologi, ingenjörsvetenskap och matematik i Washington den 28 mars.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Donald Trumps dotter Ivanka Trump kommer att få en formell roll i Vita huset. Detta efter att hennes informella roll kritiserats av etikexperter.

Hon var på plats när tyska förbundskanslern Angela Merkel kom på besök, hon träffade både Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Japans premiärminister Shinzo Abe. Hon har ofta medverkat vid rundabordssamtal i Vita huset, speciellt om det handlat om företagande.

Donald Trumps äldre dotter, den 35-åriga affärskvinnan Ivanka Trump, har ofta setts vid presidentens sida vid offentliga tillställningar i Vita huset.

Ivanka Trump har fått en allt högre profil i sin faders administration. Hon var synligt med då Tysklands förbundskansler Angela Merkel besöke Vita huset
Bildtext Ivanka Trump träffade Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Vita huset den 17 mars.
Bild: EPA/CLEMENS BILAN

Kontor i Vita huset

Förra veckan fick Ivanka Trump också ett kontor i Vita huset och meddelade då att hon skulle verka som faderns informella rådgivare. Men det ledde till kritik från etikexperter, som ansåg att hennes informella roll var problematisk, eftersom hon då kunde undvika att följa vissa regler.

Men i går kom Ivanka Trump själv med ett uttalande där hon sade att hon ändrat sig. Orsaken är att folk varit oroade över hennes roll.

- Jag kommer i stället att jobba som oavlönad anställd i Vita huset, och måste då följa samma regler som andra federalt anställda, sade Ivanka Trump i uttalandet.

Som statsanställd kan hon inte delta i tillställningar som kan gynna henne ekonomiskt. Hon kan inte heller ta emot gåvor från människor eller företag som vill göra affärer med Vita huset. Hon får inte heller lyfta lön från någon utomstående instans.

Däremot har hon rätt att ha inkomster från investeringar. Ivanka Trump har en kollektion av kläder, smycken och skor som säljs i många varuhus i USA.

Vill jobba för föräldraledighet

Ivanka Trumps titel är assistent. Ivanka Trumps make Jared Kusher jobbar redan som presidentens topprådgivare.

I samband med att Donald Trump tillträdde som president flyttade familjen till Washington. Ivanka Trump har signalerat att hon vill jobba med frågor som handlar om kvinnligt företagande och föräldraledighet.

Diskussion om artikeln