Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s senat utlovar opartisk utredning om Trump och Ryssland

Från 2017
Uppdaterad 30.03.2017 07:51.
Richard Burr, den republikanska ordföranden för senatens underrättelseutksott ser på medan den demokratiska vice-ordföranden Mark Warner berättar om den pågående utredningen om Trump
Bildtext Richard Burr, den republikanska ordföranden för senatens underrättelseutskott ser på medan den demokratiska vice-ordföranden Mark Warner berättar om utredningen om Trump
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLD

USA:s senat utlovar en opartisk, grundlig utredning om president Donald Trumps och hans medarbetares Rysslandskontakter.

Både republikanerna och demokraterna i senaten lovar att gå till botten med utredningen, i motsats till representanthusets pågående utredning som har anklagats för partiskhet.

Devin Nunes, den republikanska ordföranden i representanthusets utredning har väckt stor uppståndelse med sina kontroversiella uttalanden som har lett till anklagelser om att han försöker beskydda Trump och Vita huset.

Nunes var medlem av den arbetsgrupp som förberedde Trumps tillträde som president och demokraterna anser att han står alltför nära presidenten för att kunna garantera en opartisk utredning.

Utlovar samarbetet med demokrater

Republikanen Richard Burr som leder senatens utskott, utlovar däremot en grundlig utredning och samarbete med demokraterna och utskottets vice ordförande Mark Warner.

- Mark och jag arbetar hand i hand med det här. Vi är kumpaner som ska se till att det här slutförs och att vi vid dagens slut har en opartisk produkt, försäkrar Burr.

Senatens utskott har redan en lista över ett tjugotal personer som skall utfrågas om misstankarna om att Trumps stab samarbetade med ryska diplomater och agenter inför och efter presidentvalet i november.

Ivankas man Jared Kushner är svärfaderns specialrådgivare och en av presidentens mest inflytelserika medarbetare i Vita huset
Bildtext Senatens underrättelseutskott vill också förhöra Trumps svärson Jared Kushner
Bild: EPA/PETE MAROVICH

Burr har endast offentliggjort två av de personer som skall förhöras, det vill säga Trumps förre kampanjchef Paul Manafort samt hans svärson Jared Kushner som arbetar som presidentens specialrådgivare.

- Det här är en av de största utredningar under min tid i senaten, sade Burr då han höll presskonferens med sina demokratiska kollega Mark Warner.

Flera tidningar har under de senaste dagarna avslöjat att Kushner hade kontakter täta med ryska diplomater och affärsmän inför och efter valet, bland dem ambassadören Sergei Kisljak.

Nunes är jävig

Devin Nunes, ordföranden för representanthusets utskott har däremot överraskande ställt in planerade utfrågningar av högt uppsatta forna tjänstemän som kunde ha berättat mer om härvan, vilket utlöste kraftiga protester både i och utanför kongressen.

Demokraterna har krävt att Nunes drar sig tillbaka från utredningen eftersom han anses vara jävig, särskilt efter att han träffade en anonym källa på Vita husets område.

Han gick därefter genast till Trump med informationen, utan att avslöja den eller sin källa för sina kolleger i kongressen.

Nunes spädde sedan på med att den här veckan ställa in alla planerade offentliga utfrågningar om härvan i kongressen.

Republikanen Devin Nunes som leder representanthusets utredning om Trump och Ryssland är under allt hårdare tryck på grund av sina kontroversiella beslut om uttalanden
Bildtext Republikanen Devin Nunes som leder representanthusets utredning om Trump och Ryssland är under allt hårdare tryck på grund av sina kontroversiella beslut och uttalanden
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

FBI utreder Trump

Därmed pågår det nu två utredningar i kongressen samtidigt som den federala polisen FBI utreder kontroversen sedan i fjol somras.

Den omstridde FBI-chefen James Comey väckte stor uppståndelse förra veckan då han inför representanthusets utskott sade att man har utrett Trumps kampanj sedan i fjol somras.

Comey försäkrade att FBI kommer att utreda och åtala eventuella skyldiga i härvan, även om någon skulle ha gjort sig skyldig till landsförräderi.

Han förnekade samtidigt Trumps kontroversiella anklagelser mot sin företrädare, president Barack Obama medan han bekräftade att Ryssland arbetade aktivt för att Trump skulle vinna presidentvalet.

USA:s president Donald Trump
Bildtext Trump anklagas för att ljuga om Obama i ett försök att avleda uppmärksamheten från sig själv
Bild: AFP / Lehtikuva

Trumps uttalande om Obama granskas

En av de personer som sannolikt kommer att utfrågas av senaten är Trumps förre nationella säkerhetsrådgivare, general Michael Flynn som Trump sparkade då det visade sig att han hade ljugit om sina kontakter med den ryske ambassadören.

Senaten kommer också att utreda Trumps anklagelser om att hans företrädare Barack Obama beordrade att Trumps kampanjhögkvarter skulle avlyssnas inför presidentvalet.

Obama, FBI och justitieministeriet har alla förnekat att Obama skulle ha gjort sig skyldig till något sådant men Trump har ändå vägrat att dra tillbaka sina anklagelser vilket i sin tur har lett till anklagelser om att Trump ljuger för att avleda uppmärksamheten från sig själv.

Trump ljuger om Obama

Trump har också fått hård kritik både hemma och utomlands då han antydde att Obama utnyttjade den brittiska underrättelsetjänsten för att avlyssna Trump och hans medarbetare.

Storbritannien förnekade i kraftiga ordalag att något sådant skulle ha skett och både FBI och den nationella säkerhetsorganisationen NSA har tillbakavisats Trumps påstående.

En del demokrater har till och med krävt att Trump dras inför riksrätt på grund av sina lögner om Obama.

Kontroversen har förvärrats dagligen i och med nya avslöjanden om de omfattande kontakter som både Trump och hans medarbetare har haft med ryska affärsmän och diplomater.