Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Trumps kontakter till Ryssland synas i ny opartisk utredning, sju små partier utmanar de stora i kommunalvalet

Från 2017
Uppdaterad 30.03.2017 06:48.
President Trump håller sitt första tal inför kongressen 29.2.2017
Bildtext USA:s president Donald Trump.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO / POOL

I USA lovar senaten en opartisk, grundlig utredning om president Donald Trumps och hans stabs Rysslandskontakter. I dag avslutar också de små partierna Svenska Yles serie Fokus på partiet.

Här är de viktigaste nyheterna som har hänt under natten och lite vägkost inför dagen.

Utrikes:

I USA lovar senaten en opartisk, grundlig utredning om president Donald Trumps och hans medarbetares Rysslandskontakter. Både republikanerna och demokraterna i senaten lovar att gå till botten med utredningen, i motsats till representanthusets pågående utredning som har anklagats för partiskhet.

I USA blir Ivanka Trump nu officiellt tjänsteman och assistent till sin pappa, president Donald Trump. Meddelandet kom från Vita huset i natt finsk tid. Affärskvinnan Ivanka Trump tänkte först sköta jobbet utan officiell titel men fick en hel del kritik eftersom hon hade stått utanför de etiska regler som gäller för tjänstemän. Tjänstemän får till exempel inte ta emot gåvor från människor eller företag som vill göra affärer med Vita huset.

Bilförsäljaren Bilal Dalkılıç i Esbo säger att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan spionerar på honom och andra turkar i Finland. På flera håll i Europa rapporteras myndigheterna ha kartlagt turkars politiska åsikter och utövat hot och påtryckningar. Också i Finland är anhängare till Gülen-rörelsen oroade och rädda. Också här tycks det pågå påtryckningar.

Bilal, profil
Bildtext Bilal Dalkılıç säger att hans affärer har skadats av klappjakten på Gülenister. - Folk har uppmanats att inte ha något med oss att göra. Om de inte lyder riskerar de att förlora allt de har i Turkiet, säger Dalkılıç.
Bild: Markku Pitkänen / YLE

Inrikes

De små partierna avslutar Svenska Yles serie Fokus på partiet. Feminister, liberaler, kommunister, pirater, djurrättskämpar och nationalister utmanar riksdagspartierna med sina varierande valprogram. Här kan du läsa om några av de finlandssvenskar som ställer upp på de små partiernas listor.

I dag är det också dags för Svenska Yles stora valdebatt på Yle Fem. Den börjar redan klockan 19:50 i kväll. Barn och åldringar är favorittema för alla partier inför kommunalvalet. Men vad betyder det i praktiken? Programledare är Bettina Sågbom och Fredrik Wahlström.

Förhandsröstningen har pågått i en dag. Har du redan bestämt dig för ditt parti och din kandidat? På Svenska.yle.fi/val hittar du våra artiklar och analyser om alla partier som ställer upp i kommunalvalet.

I dag publicerar också tankesmedjan Magma en ny rapport. Den handlar om hur demokratin fungerar i en tid av hot och utmaningar.

Vädret

I dag är det klart till halvklart och mest uppehåll. I eftermiddag närmast i öster möjligen någon svag snöby. Dagens högsta temperatur är -2...+4 grader, mildast i sydväst.

Diskussion om artikeln