Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Terapihunden sprider glädje och lugn

Från 2017
Första utbildningstillfället på Finska Terapihundskolan. Renja Hakala och Cindy, Helena Partanen och Greta, Helena Isuls och Happy, Lena Ånäs och Julius och Johanna Rosendahl.
Bildtext Första utbildningstillfället på Finska Terapihundskolan. Renja Hakala och Cindy, Helena Partanen och Greta, Helena Isuls och Happy, Lena Ånäs och Julius och Johanna Rosendahl.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Det ska bli fler hundar på serviceboenden och i skolorna. Finska Terapihundskolan har hämtat sitt koncept från Sverige och den första kursen har nu börjat i Korsholm.

Golden retrievern Happy är en av hundarna som deltar i den första kursen på UF Hoppet i Helsingby. Matte Helena Isuls jobbar som speciallärare och vill aktivera Happy.

- Dessutom är ju målet att kunna använda hunden i arbetet. Elever med diagnoser är lite oroliga och man vill ju kunna lugna ner dem, säger Isuls.

Inget nytt koncept

Under den här fösta kursdagen får hundarna bland annat lära sig hur man går fram till och beter sig med personer som sitter i rullstol.

Hundar som besöker serviceboenden är inget nytt i Finland men Terapihundskolan vill vara med och utveckla verksamheten.

Sen tidigare finns till exempel föreningen Hundar inom fostran och rehabilitering rf och Kennelförbundet driver en verksamhet som kallas "Kompishundar".

Första utbildningstillfället på Finska Terapihundskolan. Nina Josefsson, Renja Hakala och Cindy, Helena Partanen och Greta, Helena Isuls och Happy, Lena Ånäs och Julius och Johanna Rosendahl.
Bildtext Nina Josefsson, Renja Hakala och Cindy, Helena Partanen och Greta, Helena Isuls och Happy, Lena Ånäs och Julius och Johanna Rosendahl.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Höja statusen

Finska Terapihundskolan har planer på att samarbeta med just Hundar inom fostran och rehabilitering.

- Som det är nu är det många som har med sig hunden men mer som en frivillig verksamhet. Vi vill höja statusen så att man kan koppla ihop sin sociala tjänstehund, som hunden blir utbildad till, med sitt jobb, säger Johanna Rosendahl från Finska Terapihundskolan.

Får någon i dagsläget betalt för att ha med hunden på jobbet i Finland?

- Idag varierar det från arbetsplats till arbetsplats. Vissa kan till exempel tänka sig att betala för utbildningen. Så det förekommer men det är kanske inte så vanligt.

Så hur viktigt är det att hundarnas ägare jobbar inom vården eller skolan?

- Det är inget krav, men nog en fördel. Det är ju lättare att koppla hunden till den tjänst man redan har. Men många blir egna företagare och säljer sina tjänster.

Vad är sannolikheten att man börjar få extra betalt för sin hund?

- Med tanke på att det redan är möjligt i Sverige att få ett tjänstehundtillägg, på samma sätt som en polishund får, så tror jag inte att det ligger så långt borta i Finland heller, säger Rosendahl.

Människokära

Hundarna som deltar i utbildningen ska givetvis vara människokära och lyda husse eller matte. Därför utför Terapihundskolan lämplighetstest före någon hund får inleda utbildningen.

Terapihundskolan inleder sin verksamhet i Vasa/Korsholm och målet är att breda ut sig i Svenskfinland.

Diskussion om artikeln