Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Småsmuttare tar oftare till flaskan då de blir pensionerade

Från 2017
En person som häller vin i ett vinglas. Utomhus på en gräsmatta.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

I samband med pensioneringen ökar alkoholkonsumtionen till risknivå hos en tiondel av arbetstagarna, visar en forskningsstudie.

Hos majoriteten av dem som pensioneras ligger alkoholbruket dock hela tiden under nivån för riskkonsumtion.

Av dem som går i pension ökar 12 procent sitt alkoholbruk till risknivåer efter pensioneringen, sägs det i rapporten.

Det handlar om personer i riskzonen

Hos många arbetstagare ser man ingen förändring i alkoholkonsumtionen efter pensioneringen. Enligt studien låg alkoholkonsumtionen hos 81 procent av deltagarna under risknivån, medan 7 procent var riskbrukare hela tiden.

Ökningen av riskbruket är vanligare bland rökare och män och bland personer som uppger att de lider av depression. Det här är allmänt kända riskfaktorer för omfattande alkoholkonsumtion.

Riskbruk av alkohol definieras som en veckokonsumtion på mer än 24 standardglas alkohol för män och mer än 16 standardglas för kvinnor.

Att gå i pension är en stor livsförändring

Att gå i pension innebär en stor livsförändring med ökad fritid och ändrade sociala nätverk. Enligt forskningsrapporten finns det då också en risk för försämrade levnadsvanor.

I rapporten föreslås det att företagshälsovården och arbetsgivarna skulle kunna hjälpa med att förbereda arbetstagarna på de förändringar som pensioneringen medför. Därmed kunde kanske en del skadliga förändringar i livsstilen förebyggas.

De stora åldersklasserna i Finland blir allt äldre. Varje år går cirka 70 000 finländare i pension.

Undersökningen genomfördes av forskare vid Arbetshälsoinstitutet, Åbo universitet, Helsingfors universitet, University College London och Harvard University. Resultaten har också publicerats i vetenskapsjournalen Addiction.

Diskussion om artikeln